El seguiment de la nidificació de la parella d’àligues cuabarrades (Aquila fasciata) del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac presenta enguany canvis. La iniciativa es duu a terme per segon any en el marc del projecte Tech4Nature, que es desenvolupa en col·laboració amb la Llista Verda de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el programa Tech4ALL de Huawei. Com a novetat, s’estrena una càmera web instal·lada dins del niu, que permetrà fer un seguiment més exhaustiu de la parella de rapinyaires.
La instal·lació de la càmera dins del niu, a més d’oferir imatges d’alta resolució, permet determinar amb més exactitud el comportament de la parella, especialment com reacciona a les pertorbacions al medi proper. Abans d’iniciar el període de nidificació, s’ha instal·lat aquesta nova càmera, que gestiona Miranatura, amb el suport del grup de muntanya dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. A més, el grup Parés&Bosch ha anellat i posat un receptor de GPS al mascle, que substitueix el que va morir electrocutat l’any passat després d’un incident amb una torre elèctrica propera.
El divendres 1 de març, directius de Huawei i del seu programa Tech4All, així com de la UICN, van visitar el Parc per aprofundir en el projecte, aprofitant la seva estada amb motiu del Mobile World Congress de Barcelona.
En aquesta reunió institucional de projecte de col·laboració publicoprivada, es va fer balanç de la primera fase, que va finalitzar el 2023, i es van planificar les tasques previstes a la segona fase de Tech4Nature, que es desenvoluparà entre 2024 i 2026. En aquesta nova fase, es continuarà col·laborant amb altres espais naturals en el seguiment de visitants en hàbitats clau, com ara la flora d’alta muntanya. Amb els resultats obtinguts i amb el suport d’un centre tecnològic, està previst dissenyar un sistema d’alertes utilitzant bioacústica i imatges analitzades amb intel·ligència artificial.
Càmeres i GPS per vigilar àligues a l’entorn natural de Terrassa