L’Ajuntament de Rubí col·locarà 22 instal·lacions fotovoltaiques a les cobertes d’equipaments municipals amb l’objectiu d’autoconsumir l’energia requerida provinent de fonts renovables. D’aquesta manera, el consistori pretén estalviar diners i emissions. Aquesta és una de les accions més significatives que s’inclouen al Pla d’estalvi i eficiència energètica, que el ple municipal va aprovar per unanimitat a la sessió ordinària del mes de febrer d’aquest any.
El projecte permetrà produir anualment prop de 2 GWh, l’equivalent al consum energètic d’uns 500 habitatges, estalviar 892 tones de CO2 a l’any i prop de 500.000 euros. L’Ajuntament preveu així autogenerar el 20% del seu consum elèctric.
Aquesta acció requereix una inversió de 2,2 milions d’euros, però, segons l’Ajuntament, els estalvis que proporcionarà farà que en un període de sis anys ja estigui amortitzada. Per tant, es calcula que els 19 anys restants de vida útil que els quedarà a les instal·lacions “serà energia totalment gratuïta per a Rubí”. L’Ajuntament ha sol·licitat subvencions a la Diputació de Barcelona i a l’ICAEN per valor d’1,9 milions d’euros.
A aquesta implementació massiva de panells solars a les teulades municipals se sumen 10 instal·lacions solars ja executades i en funcionament, que afegeixen un estalvi anual de 63 tones de CO2 i 37.000 euros.
Un pla amb 44 mesures
El Pla d’estalvi i eficiència energètica té per objectiu implementar, des d’ara i fins a finals del 2025, un conjunt de 44 mesures que han de permetre reduir de forma ambiciosa el consum municipal d’energia i aigua amb un estalvi anual d’1,9 milions d’euros i 1.757 tones de CO2. “L’objectiu és que, en un futur, puguem transformar-ho en una comunitat energètica on es pugui compartir l’energia amb el petit comerç, la indústria i la ciutadania, prioritàriament amb aquella més vulnerable”, comenta l’alcaldessa Ana María Martínez.