Comarca

La masia de La Mata serà el centre de recerca de la Xarxa de Parcs

En la primera fase d’execució del pla director del recinte s’invertiran 3,7 milions d’euros

La masia històrica de La mata, situada al terme municipal de Mura, dins del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, es convertirà  a finals de 2024 en el Centre de seguiment, divulgació i recerca de la Xarxa de Parcs naturals de la Diputació de Barcelona.

El projecte, que es realitza en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ha rebut l’ajut del fons Next Generation de la Unió Europea per executar la primera fase del pla director del recinte, amb una inversió prevista de 3.779.945,80 euros.

La masia acull actualment l’Oficina del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac /Nebridi Aróztegui

El conjunt edificat de la Mata està format per una antiga masia agrícola documentada des del segle XII i les construccions erigides per acollir els espais de treball derivats d’aquesta activitat. Es tracta d’un conjunt catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) situat en un promontori amb una esplanada formada per l’antiga era, des d’on s’albira una àmplia panoràmica.

Aquesta finca de 14,81 hectàrees, coneguda com heretat Mata de la Barata, va ser adquirida l’any 1989 per la Diputació de Barcelona després de la declaració de Sant Llorenç com a parc natural l’any 1972, ara fa 50 anys, i rehabilitada parcialment a principi de la dècada dels 90. S’hi accedeix per la carretera de Terrassa a Navarcles, des d’una pista forestal que surt just del davant del Centre d’Interpretació de Coll d’Estenalles.

D’acord amb el projecte, el nou centre comptarà amb diversos espais de treball, així com altres dependències per acollida d’activitats i també espais de residència i estada amb pernoctació, per als investigadors. El projecte també contempla la reubicació de les activitats administratives i tècniques del parc, amb espai de recepció, oficines i sales de reunions.

La masia de La Mata serà el centre de recerca de la Xarxa de Parcs
To Top