L’equip de tècnics, coordinats des de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament d’Ullastrell, realitzaran visites d’inspecció a la via pública i duran a terme actuacions per minimitzar les molèsties del mosquit tigre asiàtic (Aedes albopictus) sobre la població. D’aquesta manera, s’ha posat en marxa altre cop la campanya de seguiment i control de mosquit tigre al municipi.
Des del Consorci recomanen als ciutadans quatre accions bàsiques per prevenir la presència d’aquest mosquit als domicilis, i que s’han de seguir per ordre:
La manera més efectiva de prevenir la seva presència és evitar que els mosquits tigre ponguin ous, que els hi són especialment atractius els recipients petits. És per això que, primer de tot, recomanen eliminar aquests punts d’aigua on poden criar.
En cas de no poder eliminar els possibles recipients de cria, es recomana buidar els punts d’aigua. En cas de no poder-ho fer, des del consorci aconsellen canviar l’aigua regularment, mínim un cop per setmana.
En el cas que un punt amb aigua no es pugui buidar, es recomana tapar-lo amb tela mosquitera que no tingui punts de fuga, o bé, omplir-lo amb terra.
Si la resta d’opcions no són possibles, recomanen tractar l’aigua amb un producte larvicida, i és necessari posar-se en contacte amb l’Ajuntament per tenir assessorament dels tècnics.
A més, demanen que les persones afectades ho comuniquin a través de l’Oficina d’atenció al ciutadà del consorci, perquè els tècnics puguin eliminar els punts de cria; i recorden que no és possible fumigar els espais públics o els jardins particulars pels riscos sobre la salut de les persones que comportaria. De tota manera, no és efectiu, perquè l’efecte dels tractaments amb plaguicides s’esvaeix en molt pocs dies.
El més important, per prevenir la presència dels mosquits tigres asiàtics, és eliminar els punts d’aigua on puguin pondre ous. D’aquesta manera, també és recomanable, a l’hora de marxar de vacances, evitar que quedin objectes on es pugui acumular l’aigua de la pluja.
El mosquit tigre
Aquesta espècie de mosquit se la reconeix per les seves ratlles negres i blanques. La presència del mosquit tigre asiàtic, originari del sud-est asiàtic, es va detectar per primera vegada a la península l’estiu del 2004 i des d’aleshores s’ha anat escampant pel territori.
Tal com informa el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, “la presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d’actuar com a vector (transmissor) d’algunes malalties, com les produïdes pel virus Chikunga, dengue i Zika“, i a Catalunya s’hi han detectat casos importants d’aquestes.
A diferència dels mosquits autòctons, són diürns i fan múltiples picades, generant nombroses i doloroses molèsties. És un mosquit que s’ha adaptat a les zones urbanes i pon els seus ous en objectes petits que tinguin aigua durant uns quants dies, com ara palets de test, pneumàtics, cendrers i galledes, entre d’altres. Al mateix temps, a la via pública també ponen ous per exemple a les fonts i als residus.