La història l’escriuen qui vol deixar per la posteritat la seva interpretació dels fets presents i passats. No calen uns estudis en concret, només els mitjans necessaris per plasmar una lletra rere l’altra. Terrassa, per sort, va tenir en Joaquim Verdaguer (1945 - 2022), un arxivista del dipòsit municipal que va obrir un blog virtual perquè tothom tingués accés a les seves prop de 600 cròniques sobre els fets històrics que més han marcat la ciutat.
Ara, aquestes històries d’en Verdaguer, la història de tota una ciutat, han passat del món cibernètic al del paper i tinta. Aquest divendres s’ha presentat una recopilació de les seves entrades la Sala Crespi, al barri de l’Antic Poble de Sant Pere, la que ha estat casa seva de principi a fi. El llibre, titulat ‘Barris, carrers, places, masies i cases de Terrassa. Cròniques terrassenques’ i editat per la Fundació Torre del Palau, compta amb 70 articles seus. Les cròniques s’han acompanyat de 111 fotografies de l’Arxiu de Terrassa, de les quals l’autor de moltes d’elles és en Rafael Aróztegui, fotògraf, íntim amic de Verdaguer i l’impulsor real d’aquesta iniciativa.
El president de la Fundació, Màrius Massallé, ha lloat el llegat que ha deixat el cronista i ha fet broma dient que el recull de textos “és un llibre per paladejar-lo, no per llegir-se’l d’una tirada”. A més, ha remarcat la importància de l’herència de Verdaguer, però també ha assegurat que, si bé tenir l’obra de l’arxivista en format digital està bé, el que l’agrada de veritat “és tenir el llibre a les mans”. També ha tingut paraules per Aróztegui i la seva contribució. “Les fotografies ens permeten veure d’on venim”, ha recordat.
La idea va sorgir del seu propi fill, en David, que en una d’aquestes va proposar-li obrir un espai on bolcar tot el seu coneixement. Com explica el mateix Verdaguer fill, el seu pare va refusar en un primer moment la pensada, però, després de reflexionar-hi, va acabar engrescant-se. D’aquesta manera, en un tres i no res, ja tenia publicades més de 100 entrades. I eren molt populars. En total, el blog va acumular al voltant de 650.000 visites i els lectors demanaven l’arxivista que els seguís explicant històries de Terrassa, com qui prega al seu pare que li expliqui un conte abans d’anar a dormir.
A part d’això, s’ha presentat la renovació completa del blog, que migrarà tots els continguts a una pàgina més moderna i accessible per facilitar als usuaris la navegació per les obres del cronista terrassenc. Amb això, el que es busca és que la web, joaquimverdaguer.cat , sigui “un espai per iniciar projectes al voltant de la figura d’en Joaquim”, han sostingut els desenvolupadors. També han obert un perfil d’X on es publicaran periòdicament textos de l’arxivista.
Per finalitzar l’acte, s’han realitzat diversos parlaments de persones i representants d’entitats relacionades amb Verdaguer i han rendit homenatge a l’autor i a tot el seu llegat que ha permès a Terrassa conèixer-se una mica més.
“Un llibre per padalejar cada vespre”
La Sala Crespi ha acollit la presentació del llibre del cornista Joaquim Verdaguer ‘Barris, carrers, places, masies i cases de Terrassa. Cròniques terrassenques’, editat per Fundació Torre del Palau

- El fill de Joaquim Verdaguer, David Verdaguer, ha recordat com va proposar-li la idea de començar el blog -
- Lluís Clotet
Ara a portada

- Aketza Martín
- Redactor a Diari de Terrassa
Publicat el 11 d’abril de 2025 a les 21:11
Actualitzat el 12 d’abril de 2025 a les 14:01