Terrassa recollirà l'opinió dels veïns per reduir el soroll a la ciutat

L'Ajuntament actualitza el pla d’acció municipal contra la contaminació acústica

  • El trànsit és una de les fonts principals de soroll -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 16:59

L’Ajuntament actualitza el pla d’acció municipal per reduir el soroll a la ciutat. La plataforma municipal Participa a Terrassa està oberta per recollir les aportacions ciutadanes.

El consistori ha obert el procés participatiu a la plataforma municipal Participa a Terrassa per recollir les aportacions ciutadanes que permetran actualitzar el Pla d’Acció per a la Reducció del Soroll a Terrassa, que defineix les estratègies a llarg termini pel que fa a la prevenció i la protecció contra la contaminació acústica.

Les propostes es poden presentar fins el 16 de maig i, el termini per fer la valoració de les mateixes, finalitza el 20 de juny.

Aquest document municipal es podrà actualitzar d’acord amb les noves dades del Mapa Estratègic de Soroll (MES) de la Generalitat. El MES és l’eina de gestió ambiental que avalua l’exposició que té la població al soroll i visualitza els nivells sonors que hi ha al carrer.

Terrassa, juntament amb Viladecavalls (barri de Can Trias), forma part de l’aglomeració de més de 100.000 habitants del Vallès Occidental II.

Mesurament en 10 punts

La ciutat disposa de Mapa Estratègic de Soroll des de l'any 2004 i un Pla d'Acció des de l'any 2014 i, ambdós, s’han de revisar i actualitzar cada cinc anys. Des de l’any 2017, Terrassa compta amb una xarxa de vigilància del soroll, que actualment disposa de 10 punts situats en llocs estratègics, que faciliten informació sobre l’evolució del nivell sonor ambiental. El marc regulador actual és l’Ordenança del Soroll i les Vibracions, que contempla les mesures per prevenir, corregir i sancionar les actuacions en matèria de qualitat acústica.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica el soroll com el segon factor mediambiental més perjudicial per la salut a Europa. L’actual normativa europea estableix l’obligatorietat de què els municipis comptin amb tres eines de gestió ambiental del soroll, com són el Mapa Estratègic de Soroll (MES); el Mapa de Capacitat Acústica (MC), que determina la qualificació acústica del territori i els valors i els límits en funció de les zones i, en últim lloc, el Pla d’Acció per reduir el soroll en matèria de contaminació acústica.