Terrassa integra les seves 200 càmeres en un pla director per millorar-ne el control i la gestió

Els dispositius de gravació a l'espai públic que es van anunciar per a urbanitzacions i polígons es troben en procés de legalització a través de la Generalitat

  • Càmeres de videovigilància a la ciutat -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 17:55
Actualitzat el 15 d’abril de 2025 a les 11:46

Terrassa fa un pas més en la gestió de la seva seguretat urbana en integrar en un únic mapa les més de 200 càmeres de videovigilància desplegades per tota la ciutat. Aquest sistema permetrà conèixer l'estat operatiu de cada dispositiu i planificar noves instal·lacions allà on siguin necessàries, segons els criteris de la Policia Municipal i la normativa vigent.

La Comissió Informativa de Territori i Habitatge ha aprovat aquest dilluns portar al plenari l'aprovació del Pla Director d'Implantació de Sistemes de Captació d'Imatges i Videovigilància, un document estratègic que marcarà les directrius per a la instal·lació, el manteniment i la gestió d'aquesta tecnologia a la ciutat.

Cada sol·licitud de nova càmera que es faci des dels diferents serveis municipals s'haurà de justificar mitjançant una fitxa de control, amb l'objectiu de mantenir una gestió rigorosa i centralitzada del sistema.

Les càmeres ja instal·lades es distribueixen en diversos àmbits clau: zones de baixes emissions i àrees de vianants (106 dispositius), urbanitzacions i nuclis disseminats (16), polígons industrials (24) i també n'hi ha als espais del patrimoni local. 

Dins de l'inventari de mobilitat destaquen 10 càmeres de trànsit, 5 en pilons retràctils, 32 aforadores, 50 lectores de matrícules i 9 del sistema fotovermell.

També s'inclouen altres dispositius com les càmeres personals dels uniformes de la Policia Municipal i les instal·lades en vehicles d'Egarvia, una vintena. 

Les 40 càmeres als barris disseminats i als polígons, en procés de legalització 

Les càmeres situades a urbanitzacions i polígons que s'havien anunciat es troben en procés de legalització a través de la Generalitat de Catalunya. 

Des del govern local s'ha defensat que el pla, d'elaboració completament local, ha requerit temps i coordinació a causa de la "magnitud" i els nombrosos tràmits administratius que ha implicat.

El tinent d’alcalde de Territori i Habitatge, Xavier Cardona, ha destacat que "des de l’Ajuntament tenim el deure de garantir que l’espai públic de la ciutat sigui un entorn on tothom se senti lliure, on es respectin les diferències i es promogui la cohesió social i el pluralisme. L’ús de les noves tecnologies ens ha de permetre millorar les nostres polítiques de seguretat per afrontar aquest repte i donar-hi una resposta efectiva".