Terrassa ha obert el procés de licitació per a l’elaboració del Pla Estratègic de Renaturalització de les rieres del Palau, les Arenes i Rubí, que permetrà iniciar la redacció aquest any i tenir el document enllestit durant el segon semestre del 2027.
El pressupost de licitació és de 435.600 euros i el termini d'execució previst és de dos anys. Aquest pla ha de definir les actuacions necessàries per donar resposta als reptes de renaturalització urbana i fluvial, amb l’objectiu de mitigar els riscos d'inundació, incrementar l’estructura verda i millorar la mobilitat sostenible i la connectivitat dels espais verds a l'entorn de les rieres.
Durant el procés d’elaboració es duran a terme diferents processos de participació ciutadana, que es recolliran dins del document final.
El tinent d'alcalde de Transició Ecològica, Noel Duque, ha subratllat que aquest pla “ens dona l’oportunitat de repensar el futur de les grans rieres de la ciutat amb una mirada orientada a la sostenibilitat i a la resiliència davant del canvi climàtic”. Duque ha destacat que “és fonamental que preparem Terrassa per fer front a fenòmens com les inundacions, la sequera o les onades de calor, i aquest document marcarà el camí”.
Els objectius principals d’aquest Pla es van començar a definir en el mandat anterior, quan, per primera vegada, es va crear una regidoria específica de rieres. L’objectiu era actualitzar la visió de futur d’aquests espais fluvials que travessen el municipi i reforçar-ne el paper ecosistèmic dins del teixit urbà.
Amb aquest document, Terrassa podrà establir directrius clares en aspectes com la seguretat, la permeabilitat de les rieres, el paisatge, l’accessibilitat, la connectivitat i la gestió ambiental. El Pla inclourà una programació detallada de les accions previstes, convertint-se en el full de ruta per al desplegament progressiu de les actuacions.
Entre les mesures que contemplarà, s’hi inclouen estratègies per a l’aprofitament de l’aigua de pluja i la recàrrega dels aqüífers, la reducció de l’efecte illa de calor, la minimització del risc d’inundacions i sequeres, i la protecció i millora de la biodiversitat.
Un projecte de mandat
L’actual Programa de Govern (2023-27) aposta per la millora de les rieres, no només pel que fa al seu manteniment i seguretat, sinó també en relació amb el seu disseny de futur, abordant-ne la transformació a partir dels reptes que planteja la renaturalització.
Fa anys que Terrassa busca la fórmula per integrar les dues rieres que travessen la ciutat de nord a sud. Així, la candidatura de les rieres per accedir als fons Next Generation ha arribat a acumular tres sol·licituds i dues modificacions del projecte en els darrers anys, però aquestes van ser rebutjades perquè no s’hi adjuntava un enfocament global, fet que va motivar la decisió d’elaborar un pla estratègic específic.
Sis actuacions a les rieres per valor d'11,4 milions
A banda d’aquest Pla Estratègic, Terrassa compta des de l’any 2022 amb un Pla Director de Rieres, redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en col·laboració amb l’Ajuntament. Aquest document defineix les actuacions necessàries per a la recuperació dels trams malmesos i per a millorar la capacitat i la resiliència de les rieres davant episodis d’inundació.
Les mesures previstes en aquest Pla Director han estat incorporades al Pla de Gestió del Risc d’Inundació (PGRI) del Districte de Conca Fluvial de Catalunya, així com al seu Programa de Mesures (PMH) per al període 2022-2027. En total, s’hi han inclòs sis actuacions específiques per reduir el risc d’inundació a les rieres de Terrassa, amb una valoració global d’uns 11,4 milions d’euros.