Terrassa preveu atorgar les llicències d’obres necessàries per començar la transformació de la Rambleta del Pare Alegre a l’estiu. Així ho ha explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde de Territori i Habitatge, Xavier Cardona, en una reunió de treball amb els mitjans de comunicació. “Actualment, hi ha un equip de treball bilateral entre l’Ajuntament i l’equip redactor, Darq Arquitectes, per intentar marxar de vacances d’estiu amb les llicències atorgades”, ha apuntat Cardona. “En algun moment hi ha hagut algun ensurt perquè és complex, però ho hem anat resolent gràcies a aquesta coordinació”, ha valorat.
Des de Darq Arquitectes, que ja van entrar el projecte bàsic el mes de juny de l’any passat i esperen la llicència municipal per començar obres, confien en què sigui així, segons han confirmat al Diari.
Les obres per transformar la Rambleta del Pare Alegre en una moderna i renovada entrada a la ciutat duraran entre 24 i 30 mesos un cop entrin les màquines.
El projecte de la nova entrada de Terrassa des de la C-58 i C-16 abasta un àmbit de 33.700 metres quadrats i preveu una gran rotonda a l’altura de Navas de Tolosa que ha d’ajudar a desviar part del trànsit que entra al centre de la ciutat. Les actuacions afectaran la mobilitat, especialment en les fases inicials. Per això, es farà per fases que permetran desviar el trànsit i que s’hauran d’acordar amb la direcció d’obra que anirà a càrrec de Darq Arquitectes i els constructors.
La voluntat de la promotora és compaginar els treballs d’urbanització amb els d’edificació.
El projecte de transformació de l’espai sud de la Rambleta del Pare Alegre contempla una nova vialitat distribuïda en aquesta rotonda on ara hi ha la cruïlla entre l’Hotel Don Candido i la Benzinera, i combina 89 habitatges, locals comercials, un complex sociosanitari que assumirà Mútua Terrassa i un eix de vianants amb zones enjardinades. El carrer del Tren de Baix prendrà rellevància com un vial de dos carrils de circulació amb continuïtat cap a la plaça Doré.
Es pot dir que tot plegat té tres vessants; la urbanística, la residencial i els serveis.
Àmbit residencial
Pel que fa a l’àmbit residencial contempla la construcció de tres edificis de diferents alçades, que acolliran un total de 89 habitatges, dels quals n’hi haurà 21 de protecció oficial i 14 en règim d’habitatge concertat. A més, hi haurà dos grans locals comercials i una residència per a la gent gran amb 152 llits que gestionarà Mútua Terrassa i ha de donar feina a 120 professionals. També s’incorporarà diverses zones per a vianants i enjardinades.
Perquè aquest projecte comenci a ser una realitat, han calgut molts anys i canvis a la zona. Entre ells, la construcció del palau judicial i la cancel·lació d’iniciatives com el parc de l’Arborètum, concebut a principis del 2000, i que ara acull parcialment un aparcament de zona blava. A més, es va abandonar la idea de vincular-lo a un ambiciós projecte d’infraestructura viària descartat per la Generalitat a la Porta Sud.
El projecte de la Rambleta del Pare Alegre va superar un llarg procés de tramitació urbanística el passat mes de juliol amb l’aprovació de reparcel·lació per part del govern municipal. La incorporació de la promotora Somia Singular Homes va ser clau en l’acceleració del pla.
La vorera a Arquimedes, passat Reis
Un altre dels projectes per millorar la mobilitat pendents és la urbanització del carrer d’Arquimedes entre la plaça del Progrés i el carrer de Grànius, eliminant la pintura del paviment i ampliant la vorera, que incorporarà arbrat, jardineres, bancs i esdevindrà un espai amable per als vianants. Ara mateix, el pla és fer l’adjudicació abans de final d’any, i després de tornar de Reis, ja poder planificar i començar les obres - que acabarien l’últim trimestre de l’any que ve. Una de les complexitats és el fet que els treballs s’hauran d’aturar en moments puntuals com la Fira Modernista i la Festa Major. S’actuarà per diferents cruïlles i amb diferents fases d’execució per intentar minimitzar l’afectació del trànsit. L’obra està pressupostada en un milió d’euros.