És un episodi que ha succeït des de fa molt de temps. Passa aquí i a la totalitat de poblacions que puguem recordar haver visitat o en les quals hàgim viscut. No sempre és pels mateixos motius i es podria fer una llista de per què ens podem trobar en una situació en què un element o un objecte acaba sent substituït per un altre. A la nostra ciutat, edificis han rellevat a altres, cartells han desplaçat a altres i, també, hi ha hagut variacions de manifestacions artístiques com és el cas.
El mosaic que representa a Sant Jaume que, com era de preveure, està situat en el carrer que porta el nom d’aquest personatge, protagonista per la seva condició d’apòstol de Jesucrist, fill de Zebedeu i popularment conegut com a Jaume el Major.
El mosaic que el recorda no és el que hi havia en primera instància que era de València i que, durant la Guerra Civil, el van arrencar i ara, com explica el blog de l’enyorat Joaquim Verdaguer, “està dipositat a l’exposició permanent del Castell de Vallparadís”. El d’ara es va col·locar el 25 de juliol de 1940 i encara continua en el mateix lloc, lluint el nom de “Sant Jaime” i l’any esmentat a sobre.
Representacions
El mosaic ens mostra un Sant Jaume en una de les seves representacions iconogràfiques, com a guerrer dalt d’un cavall blanc, recordant la seva aparició a la batalla de Clavijo. Verdaguer ho escrivia també: “Enquadrat el plafó ens presenta la imatge de Sant Jaume dalt de cavall atacant a un sarraí”.
La pèrdua del mosaic anterior es va saber reparar amb el seu substitut. “El plafó sufragat pel veïnat va ser beneït pel pare Adolf Roger, amb la presència del comte d’Egara, Alfons Sala i l’alcalde de Terrassa. Per amenitzar l’acte, en acabar es va oferir una ballada de sardanes”, sosté el blog.