Rituals i màgia negra passada per aigua al Walpurgis de Terrassa

Tot i les pluges, la fira ha aconseguit el seu propòsit: portar l'ocultisme a molts habitants de la ciutat

  • El Walpurgis és una festa del centre d'Europa on es deixa a les bruixes sortir al carrer perquè fessin els seus rituals -
Publicat el 26 d’abril de 2025 a les 20:55
Actualitzat el 26 d’abril de 2025 a les 20:57

L'aquelarre de bruixes anual del Walpurgis ha tornat als carrers del barri de Sant Pere Nord per omplir-los de màgia pagana, rituals estrafolaris i bruixeria negra. Ho han fet de la mà dels ajudants de Satanàs locals, els Diables de Sant Pere Nord, però també han rebut suport de moltes altres associacions, entitats i veïnes del barri que, ensarronades per les paraules del maligne, han aportat mans i materials de manera voluntària perquè la disbauxa de les bruixes es fes notar.

Els organitzadors del sàbat asseguren que els canvis estructurals que han dut a terme enguany els ha permès "professionalitzar" la fira de les bruixes i convertir-la en una "festa de ciutat". "Fins ara, no havíem arribat a la projecció que hem tingut aquesta edició", ha afirmat Èric González, l'organitzador general. Aquest aquelarre cada vegada té més adeptes i aquest any han superat l'assistència de les edicions anteriors. De fet, també atrauen més i més paradistes, les quals aquest any han estat més d'una centena i algunes d'elles provinents d'altres punts de l'estat, espanyol com Galícia i Andalusia.

  • Més de 200 paradistes, alguns vinguts d`altres parts d`Espanya, han ofert els seus productes a uns visitants prou nombrosos

 

Un tret característic d'aquesta fira, precisament, és que hi proliferen les carpes amb serveis d'ocultisme, com el llançament de cartes del tarot, o on es venen objectes de purificació d'energies. "No hi crec gaire, en aquestes coses, però ho he provat i ha estat una bona experiència", ha explicat en Martí, un veí de La Maurina al qual l'han llegit el futur a través del tarot i que demostra que, fins i tot el més reticent, pot caure en les males arts de l'ocultisme.

En aquest sentit, durant els tres dies que dura el Walpurgis, s'han dut a terme diverses xerrades d'esoterisme per iniciar a noves bruixes i bruixots potencials en les arts de la màgia negra. També han assaltat l'Escola Institut Feixes i hi han muntat un passatge del terror.

Ara bé, ni les espelmes, ni els rituals, ni les pregàries als déus i deesses paganes han pogut evitar que la pluja aigualís una mica la festa, una festa que en cap cas s'aturarà. "No tenim pla B", ha assegurat amb rotunditat Alba Molina, també organitzadora de l'esdeveniment, que ha afegit que cancel·lar-lo hagués estat "inviable" per la magnitud de la fira i el compromís de tots els implicats en ella.

Una festa popular, feminista i amb memòria històrica

Originalment, el Walpurgis se celebra la nit entre el 30 d'abril i l'1 de maig i és una festa pagana nascuda a Europa central, en la qual les bruixes podien sortir al carrer i dur a terme les seves activitats paganes, com ritus i danses espirituals, en públic. Tot i que sembli llunyana respecte de la cultura tradicional catalana, hi ha elements coincidents en totes dues: el foc i la percussió.

En l'adaptació pròpia feta pels organitzadors, el foc el posen les colles de diables, amb els seus correfocs nocturns, i la percussió la posen les bandes de tabalers, les quals provenien de diversos punts de la província de Barcelona. Aquests últims han estat repartits per tota la rambla de Francesc Macià i tocaven pràcticament alhora en el que semblava una competició per veure quina banda podia callar els timbals, tambors i panderetes dels altres amb els seus propis instruments.

  • La pluja no ha fet que el Walpurgis es cancel·lés ni canviés la programació de les seves activitats

 

A més, el Walpugis és un exercici de record i memòria del passat d'Europa en general, però també de Catalunya i Terrassa en particular, quan es perseguia a algunes dones acusades de ser bruixes. A la nostra ciutat, en concret, es va executar 6 veïnes el 1619 per aquest suposat crim. "Aquest procés col·lectiu del passat de la ciutat de Terrassa mereix, actualment, una rememoració, així com una reflexió mirant cap al present i el futur de la ciutat", detallen les organitzadores.

D'aquesta manera la paleta de colors utilitzada per l'estètica del Walpurgis està clara: el groc de la colla de Diables de Sant Pere, els principals impulsors de l'esdeveniment, el lila pel caràcter i la reivindicació feminista de la fira i el negre per l'ocultisme i l'esoterisme que sí o sí ha de tenir una festa de bruixes.