La fi de les restriccions per sequera permetrà tornar a posar en marxa les fonts ornamentals de Terrassa. Les fonts dels jardins de la Casa Alegre, de la plaça de l’Aigua, de la plaça del Primer de Maig i la bassa del Parc Sant Jordi s’ompliran de nou un cop l’Ajuntament hagi fet una revisió de la maquinària i de les fonts per posar-les a punt, segons han explicat des de l’Ajuntament al Diari.
La reobertura de les fonts, i més després de tant temps, no sempre és fàcil. Abans d’omplir-les els operaris municipals també faran una revisió de control de la legionel·la en les instal·lacions.
Serà la imatge de la tornada a la normalitat després d’anys amb limitacions de l’ús de l’aigua i d’un març històric pel que fa a la pluja.
El Diari Oficial de la Generalitat (DOCG) ja ha publicat la resolució del Govern sobre la declaració de prealerta al sistema Ter-Llobregat, cosa que permet aixecar oficialment les restriccions d’aigua que afectaven els usos urbans, industrials i agrícoles, tal com va anunciar el cap de setmana passat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, que va definir els 56 mesos amb dades de pluviometria per sota de la mitjana “com la pitjor sequera dels últims 200 anys” a Catalunya.
Els pantans ja superen el 65%
A hores d’ara, els pantans han superat ja el 65% de la seva capacitat, amb més de 394 hm3 d’aigua, una xifra que duplica la registrada fa un mes quan no arribaven ni al 33%. Independentment de si plou o no els pròxims dies s’espera que la xifra de reserves creixi pel desgel de primavera al Pirineu.
A partir d’ara, es podrà regar jardins i zones verdes, com són Vallparadís o el Parc de Sant Jordi, sense complir una franja horària determinada. Les fonts, que fins ara eren buides, canviaran totalment el seu aspecte. Tampoc hi haurà restriccions en la neteja de carrers o façanes.
A més, es podran omplir les piscines, públiques i particulars, incloses les de plàstic i es treuen les restriccions pels usos industrials. També s’elimina la limitació de 250 litres per persona i dia per abastir la ciutat.
Balanç de la sequera
En un comunicat l’Ajuntament de Terrassa ha informat que el mes de maig es convocarà el Comitè Municipal de Sequera per valorar i fer balanç definitiu de la repercussió de la sequera a la ciutat. En aquests dos anys s’ha registrat un estalvi del consum de 1.500 milions de litres d’aigua i el consistori ha aprofitat per fer millores a la xarxa d’abastament, per reduir les pèrdues i per millorar l’eficiència hídrica, s’ha reestructurat la tarifa de l’aigua, s’han millorat les condicions d’accés a la tarifa social i s’ha utilitzat aigua no potable per al reg urbà i la neteja de la via pública, de col·lectors i contenidors.
El govern municipal està ara acabant de revisar el Reglament del servei públic d’abastament domiciliari i estalvi d’aigua, per tenir un marc legal amb relació a l’estalvi i les prohibicions en situacions de sequera.
Les mesures des de gener de 2022 fins a desembre de 2024 han permès, segons dades facilitades pel consistori terrassenc, una rebaixa del 49% del consum municipal, d’un 25% de l’industrial, d’un 4% del comercial i d’un 5% del domèstic. Les millores a la xarxa per part de l’empresa municipal Taigua han permès un estalvi de més de mig milió de m3 d’aigua.