Les pissarres, el guix i els "walkie-talkie" salven les escoles de la foscor

La gran apagada elèctrica sorprèn els centres educatius terrassencs, que han hagut de recuperar eines del passat per poder mantenir una certa normalitat a les aules

  • Menjador escolar de Terrassa -
Publicat el 28 d’abril de 2025 a les 22:03
Actualitzat el 28 d’abril de 2025 a les 22:56

La ja popularment coneguda com a "gran crisi elèctrica" que ha viscut la península Ibèrica ha deixat afectats gairebé tots els sectors, i l'educatiu no ha estat menys. A les 12:32 hores, la llum i la xarxa deixaven de banda a milers d'alumnes dels centres educatius de Terrassa. Les primeres hores, davant la incertesa i la manca de diagnòstics, s'ha tractat aquesta apagada com qualsevol altra i l'optimisme per la seva ràpida recuperació ha portat a centres com l'IES Montserrat Roig, a mantenir les classes immediatament posteriors amb la màxima normalitat possible. Les pissarres, el guix i el paper han tornat a guanyar protagonisme en un moment en què les pantalles digitals, els projectors i els ordinadors portàtils protagonitzen la majoria de les lliçons.

El pas dels minuts ha fet evident la gravetat de la situació i aprofitant l'hora de dinar molts pares han decidit avançar la recollida dels seus fills, alguns per "motius de logística familiar" i d'altres per "quedar-se més tranquils", declara Montse Ferran, docent del Petit Estel. Entre les 13 i les 14 hores, la preocupació dels pares ha augmentat, i per exemple, l'INS Montserrat Roig ha rebut "més de 20 trucades per preguntar si les classes de la tarda tindrien lloc", diu la directora Montse Roncal. Aleshores, "era impossible donar una resposta", afegeix, ja que tots els centres educatius estaven pendents de les directrius per part d'Educació. La decisió final dels centres ha estat romandre oberts dins l'horari habitual, tot i que molts alumnes han optat per no tornar a la tarda. 

Dinar, com a moltes llars, ha esdevingut tot un repte per a molts col·legis que s'han vist sorpresos per l'apagada. No obstant això, escoles com el Petit Estel, que disposen de cuina pròpia, i van poder cuinar el dia anterior, han pogut salvar aquest àpat amb una certa normalitat. 

Per molts docents ha estat de gran ajuda l'aparició de pares, i veïns als centres per poder mantenir-se informats sobre la situació, ja que dins d'alguns centres, com el Petit Estel, ha estat difícil aquesta tasca, entre altres coses, per no disposar d'una ràdio antiga. Per una altra banda, la docent Montse Ferran, explica que no han volgut alertar als alumnes i han tractat la situació amb calma.  Alguns dels efectes col·laterals de l'apagada ha estat, per exemple, el col·lapse de la línia telefònica d'Emergències: "Una nena s'ha desmaiat, per raons alienes a la situació elèctrica i hem patit a l'hora de trucar el 112, ja que la línia era col·lapsada", explica la directora del Montserrat Roig. Finalment, una ambulància ha pogut aparèixer a temps i "tot ha quedat en un no res". Al Petit Estel, per exemple, han pogut comptar amb l'ajuda de "walkie-talkies", que en un centre de grans dimensions com el seu, ha facilitat molt la comunicació entre professors. 

Pel que fa a la Biblioteca Central, al voltant de les 14 hores, ha rebut l'ordre de tancar, ja que "no podien realitzar préstecs, que els ordinadors no funcionaven i que no hi havia llum a les sales", declara la direcció de la Biblioteca. Per una altra banda, la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) ha penjat, a la seva entrada al carrer Colon, un cartell informatiu en què advertien que el centre no obriria de cara a la tarda.