Les caramelles omplen de música l’Antic Poble de Sant Pere

La cita ha reunit un centenar ben llarg de persones, entre cantaires, músics i públic, que s'hi ha anat sumant al llarg del recorregut

  • Caramelles a Terrassa -
Publicat el 21 d’abril de 2025 a les 12:48
Actualitzat el 21 d’abril de 2025 a les 17:09

Les caramelles han tornat a sentir-se a Terrassa aquest Dilluns de Pasqua. Vestits amb roba tradicional, mocadors i barretines, els caramellaires han iniciat la jornada al carrer de la Creu Gran, on s'ha fet un petit assaig abans d’emprendre el camí cap a l’Antic Poble de Sant Pere, cantant corrandes populars. 

La recuperació d’aquesta activitat pasqual, promoguda per l'entitat La Xemeneia amb la participació de l'Aula de Música Tradicional Terrassenca i Terrassa Glossa, ha arribat enguany a la quarta edició. La cita ha reunit un centenar ben llarg de persones, entre cantaires, músics i públic, que s'hi ha anat sumant al llarg del recorregut. 

Un dels organitzadors, Unax Gea, s’ha mostrat satisfet per la bona acollida que té la proposta any rere any, des de que el 2022 van apostar per recuperar-la. Enguany, s’ha adaptat la lletra d'una corranda per donar-li un toc local i divertit. Basada en la corranda de l’Hereu de Cal Roca Llarg s'ha fet una picada d'ullet a la rivalitat entre Terrassa i el barri de l'Antic Poble de Sant Pere amb versos com “Un bon vi de Ca la Tana, guarniments de Cal Baster, espardenyes del Sal·lari i el que hagueu de menester” o bé, en clau d'humor: “Pagesos de la contrada, vigileu bé el sarró, que hem vist pinxos de Terrassa pujant pel carrer Major”. 

 

També s’han interpretat cançons populars amb la lletra tradicional, com La Perdiueta Novelleta i La Muntanyeta. Carles Llongueras, que els seus companys anomenaven entre bromes "el guia espiritual" de les caramelles, hi participa des del primer any i ha valorat molt positivament l'esforç col·lectiu per recuperar una tradició antiga que havia quedat en l'oblit. "Cada any ens hi acompanya més gent", ha explicat. 

Elsa Margenat s'ha estrenat aquest 2025 dirigint la part coral i sha mostrat molt contenta de formar part d'un grup intergeneracional, amb cantaires veterans i també mainada. Tot plegat, acompanyat del bon ambient i la curiositat dels veïns, que han sortit als balcons o al carrer per gaudir de la música, i més d'un s'ha afegit a la festa improvisadament. 

La comitiva ha sortit puntual a les 10.30 hores pel carrer de la Creu Gran i ha travessat el pont de Sant Pere. Al llarg del recorregut, s’han aturat davant de diverses cases on han rebut obsequis com porrons de cervesa, llonganisses o llaminadures per als més petits. Per fer-los arribar el cistell, feien servir un pal llarg que els permetia recollir els presents des dels balcons.

La diada ha culminat a la plaça del Rector Homs, coincidint amb la sortida de missa. Allà, s’han tornat a cantar corrandes i cançons populars, mentre els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere animaven la plaça amb els seus balls.

Al final, els organitzadors tornaven a celebrar el bon funcionament de la jornada i han destacat la importància de mantenir aquestes expressions culturals vives, especialment com un espai de cohesió i identitat col·lectiva. 

També ho feien persones del públic com Conxita Muñoz i Frederic Berenguer, que han destacat les caramelles com un punt de trobada de famílies i veïns.