“Els barris sense ambient són barris que semblen morts”, ha assegurat Loida Panadés, la presidenta de l’Associació de Veïns de Ca n’Anglada al Diari de Terrassa, “per això organitzem aquesta fira”, afegeix. La Fira de l’Oliva és l’esdeveniment que dona vitalitat al barri des de fa 10 anys, i cada any ha aconseguit que l’assistència sigui major. “La gent ens demana que l’organitzem”, ha ressaltat amb orgull Panadés, que ha valorat “molt positivament” la resposta del públic.
Un exemple d’aquesta il·lusió per la fira és Jonathan Thunas, un veí de Ca n’Anglada, que han assistit a les tres últimes edicions amb la família al complet. Aquesta vegada ha comprat encens i oli pel seu pare, que n’és un gran aficionat. “Sempre ens ho passem molt bé”, ha explicat Thunas, i ha remarcat que “és bastant reconfortant veure tanta gent diferent trobant-se i gaudint plegats” del barri.
Perquè la Fira de l’Oliva no només és un aparador dels productes manufacturats amb el fruit de l’olivera, sinó que també és una oportunitat per reflectir la realitat multicultural del barri de Ca n’Anglada. “Aquí hi cap tothom qui vulgui unir-se”, ha dit la presidenta de l’associació veïnal, que ha explicat que totes les associacions socials del barri (i d’altres de la resta de la ciutat) han tingut presència enguany a la Fira. En total hi havia 42 parades repartides pels carrers de Sant Tomàs i Sant Cosme i a la plaça de Ca n’Anglada.
Precisament en aquest sentit, en el de la integració social de totes les cultures presents al barri, hi treballa Dones Esperança, una associació creada el 2024 amb la intenció d’ajudar les dones migrants de Ca n’Anglada a teixir una xarxa social amb el barri i els seus ciutadans. Aquesta ha estat la seva primera Fira de l’Oliva, però estan molt contentes de l’impacte que aquesta té en el barri i en les seves associacions. “Et sents especial”, ha assegurat la Hayat Ftouhi, la presidenta de Dones Esperança.
La parada de l’associació de dones estava guarnida amb decoració pròpia del Marroc i amb dolços casolans. També hi havia paradetes de cansalada, formatges, joies i bijuteria… Tot això, sense oblidar-nos de les olives!
La Mònica Martínez, d’Aceitunas y Sazones Lumar, porta al peu del canó des de la primera edició de la festa de l’oliva, cosa que li ha permès crear-se una clientela fidel. “Ens busquen cada any”, ha sostingut Martínez, que també ha explicat que les tipologies d’olives més buscades pels clients són les d’anxoves picants, les arbequines i les de taronja i llimona. La venedora ha assegurat que abans hi havia més llocs de venda d’olives, però que, amb els anys, s’han anat reduint. “Ha d’haver-hi un equilibri amb els tipus de parades perquè, si no, ningú ven res”, ha afirmat.
La climatologia ajuda a recuperar tradicions
A part de la fira, hi ha hagut tot un seguit d’activitats al voltant que posen la cirereta en l’ambientació del barri. Per exemple, s’han fet diverses interpretacions de flamenc i d’altra música en directe, s’oferien plats de “migas”, hi havia tallers i activitats per als infants i s’ha celebrat el mític concurs de llançament d’os d’oliva. Tot i això, l’esdeveniment més il·lusionant ha estat la plantada de l’olivera, una tradició que va haver-se de suspendre l’any passat a causa de l’emergència per sequera.
D’aquesta manera, a la plaça de Ca n’Anglada hi ha nou oliveres ja plantades, una per cada edició amb l'excepció de la del passat 2024, i, encara que no han donat fruits de moment, els veïns podran collir-los lliurement. De fet, l’Associació de Veïns ja està estudiant fer productes amb unes olives que seran totalment del barri.