Generadors i emissores satèl·lit eviten el caos sanitari

Les farmàcies no han pogut atendre correctament els pacients amb les receptes

  • Una ambulància sortint del servei d'urgències de la MútuaTerrassa -
Publicat el 28 d’abril de 2025 a les 21:54
Actualitzat el 28 d’abril de 2025 a les 22:07

Un dels primers sectors que venen al cap en casos com el viscut ahir és el sanitari. Podran treballar bé els especialistes? Hi haurà complicacions en intervencions? Els dos grans hospitals de Terrassa, la Mútua i el CST, han fet arribar un missatge tranquil·litzador poc després de l'inici de l'apagada al migdia. Les organitzacions dels dos centres confessaven haver viscut l'apagada per uns segons, però gràcies als seus generadors d'electricitat d'emergència, han recuperat la normalitat ràpidament. 

Els serveis d'urgències de la MútuaTerrassa han funcionat amb plena normalitat durant tot el dia, malgrat que la sala d'espera, com en un dia habitual, era bastant plena. El servei de transport de la Mútua també ha funcionat correctament sense grans incidències: "ha estat un dia de feina normal, gràcies a l'emissora satèl·lit de l'ambulància", afirmava en David, conductor d'un d'aquests vehicles, aparcat al passeig Compte d'Ègara després d'atendre una incidència lleu. Les ambulàncies, com els vehicles de policia o els bombers, funcionen amb emissores satèl·lit, en el seu cas, les Tetra, que permeten les comunicacions urgents per casos així. 

Sí que confessen els serveis de transport sanitari que han viscut incidències, com tothom, pel que fa a la mobilitat, per arribar amb rapidesa als llocs. La manca de semàfors i el caos urbà complicava arribar als punts indicats amb el mínim de temps. També, com la resta de població, els conductors i especialistes de les ambulàncies van viure complicacions amb les comunicacions personals via mòbil. 

El sector farmacèutic, un dels grans perjudicats

Com molts comerços de la ciutat, les farmàcies no evitaven del caos. El pagament amb mòbil o targeta ha estat un dels grans conflictes, també en aquest sector. Però a les farmàcies també s'hi treballa amb receptes, moltes de les quals van per Internet: "no hi ha receptes ni receptes electròniques privades", avisava la Meritxell Tarín, farmacèutica de la Farmàcia Tarín, argumentant també que "podríem vendre sense recepta, però molts dels preus dels productes només són a l'ordinador. Per tant, ens trobem que no podem fer res". 

Un fet rudimentari però que impossibilitava també les seves tasques era el que es s'han trobat al General Òptica del carrer de la Font Vella. Al mateix migdia s'han vist amb l'obligació de plegar, però no podien abaixar la persiana: "Estàvem fora, mirant com tancar, però no podíem. Només teníem llum d'emergència i no teníem com vendre. No funcionava el TPV –l'instrument de pagament–", confessava l'Olga Pérez, treballadora de l'Òptica.