GEMAS: el videojoc que millora la formació clínica

El projecte de la tesi doctoral de Munir Mohamed Mimun, metge intern del CST, és reconegut al Congrés Europeu de Medicina Interna per proposar una metodologia d’aprenentatge basada en l’ús d’un videojoc

  • En Munir Mohamed Mimun amb el títol del Congrés Europeu de Medicina Interna, i el seu videojoc GEMAS©
Publicat el 10 d’abril de 2025 a les 19:25
Actualitzat el 11 d’abril de 2025 a les 09:30

Corren temps d’innovació i convergència tecnològica. Cap sector n’és exempt i, de fet, àmbits com la medicina treuen suc d’aquesta evolució digital habitualment amb l’aparició de nous ginys i gadgets que faciliten procediments amb els pacients. La darrera de les innovacions tecnològiques no involucra tant els pacients com sí que ho fa amb els mateixos especialistes.

En Munir Mohamed Mimun és un metge resident de 5è any de Medicina Interna del CST que va projectar i desenvolupar un videojoc per potenciar l’adquisició i retenció de coneixements clínics. Es tracta d’un treball que forma part de la seva tesi doctoral de la Universitat Internacional de Catalunya, on proposa una metodologia d’aprenentatge basada en l’ús d’un videojoc. 

El joc, explica el mateix desenvolupador “tracta temaris complexos amb els quals els residents hi tenen dificultat d’aprenentatge, o bé requereixen molta retenció”. Aquesta és una de les raons que va empènyer Mimun a tirar endavant amb la idea. “Hi ha una condició que és molt bàsica -relata el resident-, i és que qualsevol cosa que es vulgui aprendre, si es fa amb diversió, la retenció mental és molt major. Perquè, al final, és quan s’està aprenent i s’està integrant tot de cop a la ment”.

El videojoc, de nom GEMAS© -Gamificació en Infermeria i Medicina per l’Aprenentatge per Simulació, les sigles en castellà-, es desenvolupa amb uns gràfics que el mateix Mimun assimila al popular joc de Pokémon. A través d’un mapa que simula una sala d’urgències d’un hospital, es pot triar un avatar entre un metge o un infermer, que es pot desplaçar per les urgències de manera lliure, amb l’opció d’interactuar amb familiars, pacients i companys professionals.  “Es facilita la manera en què s’aborda el temari i es fa de manera que la gent ho passi bé mentre aprèn”, destaca.

Per tota mena d’especialistes

Podria semblar que un videojoc amb aquestes característiques podria anar destinat a un públic concret que necessiti retenir molta informació, com ara estudiants que preparin el MIR. Però el cas és que el projecte s’adreça tant a estudiants de medicina i infermeria que estiguin als seus darrers anys de carrera, com pels mateixos residents i fins i tot professionals que ja hagin acabat aquesta part de residència. 

I és que el mateix desenvolupador del videojoc, Munir Mohamed Mimun, argumenta que “hem vist una correlació de Pearson demostrava que el fet de tenir més anys de professió en un centre o el fet de tenir més edat i no haver jugat prèviament videojocs no equival que per això hagis de tenir un menor aprenentatge”. Confirma doncs que el videojoc s’adreça a diverses edats i “sobretot, que és igual si acabes de començar el primer dia de resident com si ja portes diversos anys treballant”.

Un projecte premiat

Durant aquest mes de marc,va tenir lloc a Florència el 23è Congrés Europeu de Medicina Interna, una prestigiosa reunió de metges, investigadors i experts en medicina interna. En aquest congrés, Mimun va ser reconegut pel millor treball en la categoria d’Early Career, per la creació i l’estudi del seu videojoc GEMAS©. 

El treball premiat, titulat “Leveling Healthcare Professional Training: How Serious Ganes Enhance Knowlodge Acquisition and Application of Clinical Guidelines in Internal Medicine and Emergency”, va presentar-se a la categoria d’Early Career “Celebrating Joy in Internal Medicine Award”, obtenint el primer premi.

No és un reconeixement que arribés de casualitat a Munir Mohamed Mimun, ja que fa dos anys ja va quedar entre els deu millors abstracts del mateix esdeveniment, en aquella ocasió celebrat a Atenes. En aquella ocasió, el mateix intern confessa que va presentar un treball diferent, més d’investigació

“Sempre m’ha agradat conèixer, saber, em faig preguntes i m’agrada resoldre-les... -apunta Mimun, sobre què l’empeny-. Buscar en llibres, moure’m, preguntar a gent que sap moltíssim més que jo, que tingui moltíssima més experiència, i això em permet, a poc a poc, anar coneixent-ho”. Així és com va sorgir el primer projecte de Mimun amb el CST, i dos anys després, s’ha consagrat obtenint el premi al Congrés Europeu de medicina Interna. 

Aviat als centres hospitalaris?

El videojoc va néixer a l’habitació de Mimun, però la primera prova pilot s’ha desenvolupat al CST, amb els seus companys professionals d’infermeria i medicina. En especial, Mimun s'enrecorda de Jordi Padró, Laura Gozalbo, Virginia Martinez, Marc Campayo, Ester Cañadell, Esther Jovell, Sandra Jimenez, Clara Romero, Andrea Valdes i Juanmi Moreno, professionals del CST que l'han ajudat amb tota mena de temaris del joc. El mateix CST demostra que els “serious games” poden ser una eina summament prometedora per reforçar l’aplicació de guies clíniques, tant en medicina interna com en situacions d’emergència, seguint la dinàmica que ja s’ha obert pas al CST, on la simulació es constata com una alternativa sòlida al mètode tradicional d’aprenentatge. El mateix Mimun avança que “la idea és que aviat es pugui utilitzar amb més gent inclòs per descomptat el CST i, qui sap si altres centres també”.