Els trens de Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han estat evacuats aquest dilluns al migdia amb l'apagada que ha afectat Espanya, Portugal i Andorra. Des de primera hora de la tarda, la pregunta de centenars d'usuaris que havien anat amb normalitat a la feina era com tornarien a casa.
Ja a partir de les 17 hores, a les estacions de ferrocarrils hi havia nervis dels viatgers que buscaven alternatives de transport. A l'estació de FGC de la Rambla, la Conxi Penedo esperava un taxi, però n'arribaven en compta gotes perquè, tot i que els taxis funcionaven sense incidències, hi havia moltíssima feina.
També la Karina Fane, que treballa a Matadepera, en volia un per tornar a Barcelona, però no duia efectiu. La falta de cobertura impossibilitava el pagament amb targeta de crèdit i la deixava amb l'opció de quedar entesos amb el taxista de fer el Bizum pel trajecte quan tingués Internet.
Travessant el carrer, a la parada on passa el bus en direcció a Barcelona, el David, en Paul i el Xisco ja havien vist passar tres autobusos plens. No acostumen a treballar des de Terrassa però justament ahir l'empresa els havia fet pujar a la ciutat. "Avui no l'oblidarem", comentaven amb filosofia. Els busos cap a la capital catalana eren a vessar i en el moment que en venia un es generava una mica de tensió i, fins i tot, alguna discussió per saber qui dels que feia cua podria aconseguir pujar. L'últim bus que havia parat davant dels que feien cua només havia pogut agafar cinc persones.
Mentrestant, el Yaya, encara amb el casc de l'obra en mà, demanava indicacions per trobar un autobus interurbà que el portés a Rubí. Somreia resignat quan li comentaven que en aquesta població ja havia tornat el llum. El primer era arribar-hi.
A l'Estació del Nord de Renfe, agents dels Mossos d'Esquadra impedien l'accés a la terminal i els usuaris, asseguts als bancs i a terra de la placeta de davant, no sabien si marxar o esperar. Prop de les 19 hores, hi havia una cinquantena de persones de totes les edats pendents de rebre informació. Alguns no tenien gaires més opcions, perquè no anaven a Barcelona, sinó a Manresa o a destinacions de més llarga distància com Calafell o Benicarló.
Una de les que esperava a peu dret era l'Alexandra, que es dirigia a Manresa i explicava resignad" que, per agafar un bus a casa, hauria d'anar primer a Barcelona, ja que a Terrassa no hi ha connexió amb autobús a la seva ciutat. L'Ibra i els seus amics es trobaven en la mateixa situació i esperaven fent petar la xerrada, per si es recuperava la circulació ferroviària o bé tenien que començar a buscar alternatives.
Pitjor ho tenia la Fàtima que anava amb una gran maleta vermella de rodes. Havia sortit de casa amb l'esperança de viatjar a Sants i d'allà a Amposta on l'esperava el seu home per arribar aquest vespre a Benicarló. "De moment, m'espero", deia abaixant els braços.
Qui ho estava passant molt malament era la Marisa que havia arribat a Terrassa amb la seva filla gairebé de rebot, després de que les evacuessin d'un tren aquest migdia.
"La nena s'ha marejat per la calor i sort n'he tingut de bones persones que ens han ajudat, però ara hem d'arribar a Calafell on hi ha la meva mare, no tenim diners més enllà del tiquet del tren i no ens donen alternatives", protestava exasperada. La Marisa té família a Calafell i Barcelona, però és Argentina. "Només porto dos dies aquí, i mira quina mala sort", es lamentava.
El Dídac Martín anava a Cerdanyola del Vallès. En algun moment, sí que havia pogut connectar amb familiars, però ha decidit esperar "amb molta paciència" davant l'Estació del Nord. No volia que el vinguessin a buscar amb cotxe si no era totalment necessari ja que Trànsit i Protecció Civil recomanaven no agafar el vehicle perquè, entre altres, no funcionaven els semàfors. "Només faltaria que tinguessin un accident", reflexionava.
La Renfe ha descartat establir un pla alternatiu per carretera per cobrir el servei ferroviari, suspès per l'apagada. La companyia ha assegurat que "no és viable" pel gran volum de viatgers.
En aquest sentit, la consellera d'Interior, Núria Parlón, ha informat en una compareixença pública a mitja tarda que la Generalitat sí que estava reforçant línies d'autobus per pal·liar les deficiències del transport públic ferroviari. Segons Parlón, no està previst que el servei de Renfe es reprengui fins aquest dimarts al matí.
FGC ha acabat restablint el servei de la línia del Vallès entre Barcelona i Sant Cugat sobre els 21 hores. Però els trens encara no arribaven a Terrassa.
L'Ajuntament habilita el centre cívic President Macià
Per oferir alternatives a les persones que s'hagin pogut quedar sense manera de tornar a casa, l'Ajuntament de Terrassa ha habilitat el centre cívic President Macià, amb la col·laboració de la Creu Roja, amb una cinquantena de llits i quids d'higiene, aigua i aliment. Per tal de donar a conèixer aquesta possibilitat als ciutadans i ciutadanes, la Creu Roja tenia previst adreçar-se a les estacions de transport ferroviari a la ciutat.
A la tarda hi havia encara alguns trens pendents de l'evacuació a la xarxa ferroviària. Un d'ells era de la línia que passa per Terrassa, la R4, concretament el tren parat es trobava a Sant Vicenç de Castellet.

Sense semàfors a Terrassa
A la ciutat la circulació s'ha hagut de fer sense cap semàfor fins a mitja tarda quan ja s'ha pogut constatar que en funcionaven alguns, com els de la carretera de Montcada. Segons fonts municipals, hi va haver agents de policia municipal a les cruïlles que podien ser més complicades especialment en trams de l'avinguda del Vallès.
Els autobusos urbans de TMESA funcionaven amb total normalitat, si bé més lents, pel fet que no anaven els semàfors o que hi havia usuaris no habituals que es volien assegurar que pujaven a la línia correcta. Els conductors explicaven que el pagament a la xarxa d'autobusos de la ciutat ja es fa sempre amb efectiu o bé a través dels títols de mobilitat. Com que no s'utilitzen les targetes de crèdit, la caigudad de telefonia no era un problema.