La darrera edició del programa Terrassa Tria Futur, que va finalitzar el passat dimecres, ha estat marcada per l’aposta dels serveis municipals per reforçar l’atenció personalitzada i oferir més i millors activitats. L’edició d’enguany ha inclòs la fira d’orientació, celebrada els dies 19 i 20 de març, i la Mostra d’ensenyament, que ha tingut lloc de l’1 al 9 d’abril. Fira i Mostra han aplegat en conjunt més de 8.000 persones, xifra similar a la registrada en la darrera edició.
La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Meritxell Lluís, ha explicat: "Terrassa Tria Futur és un programa perfectament consolidat que en termes quantitatius difícilment podrà créixer, però seguirem millorant-lo any rere any com hem fet fins ara. Enguany l'aposta ha estat per incrementar l'atenció individual i per oferir un programa d'activitats atractiu i amb propostes noves, i seguirem per aquest camí en properes edicions". La tinenta d'alcalde ha afegit que "la fira i la mostra són la cara més visible d'un feina quotidiana que fan diversos serveis municipals tot l'any, perquè les persones poden necessitar orientació en qualsevol moment, i l'ajuntament està a disposició de tota la ciutadania en aquesta necessitat tant important".
En aquest sentit, els serveis municipals que organitzen Terrassa Tria Futur treballen per implementar un nou model d’orientació coordinat a nivell de ciutat que permeti millorar l’eficàcia en les accions que es planifiquen durant tot l’any.
Durant els dos dies de la fira d’orientació, els Punts d’Atenció Personalitzats (POPs) dels serveis d’Educació, Joventut i Foment de Terrassa van fer un total de 80 atencions personalitzades a persones de totes les edats.
Gran participació, malgrat la pluja
D’entre les accions previstes per a l’edició d’enguany, destacava l’organització d’activitats a l’exterior del Recinte Firal, en concret, a la plaça de la Cooperativa, però aquestes es van haver d’anul·lar o traslladar de nou a l’interior, a causa de les pluges intenses que van marcar la celebració de la fira.
Tot i així, l’afluència ha estat molt bona, atraient 340 persones a l’itinerari pedagògic pels estands de les empreses i les organitzacions empresarials, una de les noves propostes de l’edició. També destaquen les més de 100 activitats realitzades als estands dels expositors i les 14 mostres a l’escenari. En quant a les xerrades, l'Ajuntament i els diferents expositors van organitzar un total de 34, que van aplegar en conjunt 890 persones.
Pel que fa a la vessant d’inserció ocupacional de la fira, durant els dos dies, les empreses participants van fer als seus estands 105 entrevistes de treball per a cobrir 41 vacants repartides en 28 ofertes de treball. A més, Foment de Terrassa va organitzar quatre sessions de speed dating on van participar 120 persones.
El nombre total d’assistents a la Fira d’Orientació Professional va ser de 7.350 persones, de les quals 2.741 pertanyien a grups amb inscripció prèvia. Per franges horàries, l’assistència a la fira el dia 19 va ser de 2.950 persones al matí i 1.200 a la tarda. El dia 20 van assistir 2.300 persones al matí i 900 a la tarda.
Èxit de la Mostra d’Ensenyament
La Mostra d’enguany s’ha celebrat de l’1 al 9 d’abril de forma simultània a l’edifici del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa (Foment) i al Centre Cívic President Macià. En aquests dos espais s’han atès grups de 4t d’ESO i d’entitats que treballen amb joves, oferint informació especialitzada en estudis postobligatoris, a més d’orientació i assessorament complet i personalitzat a l’alumnat.
Aquesta edició ha posat l’accent en donar una atenció més personalitzada, específica i centrada en l’alumnat que ho necessita, de cara a la tria dels estudis post-obligatoris en relació a les diferents opcions i recursos existents. En total han visitat la Mostra 818 persones, de les quals 72 professionals i 64 grups conformats per 746 alumnes. D’aquests, 22 grups han rebut informació referent a batxillerat, 38 grups sobre formació professional i quatre grups informació combinada de batxillerat i de formació professional.
Terrassa Tria Futur és fruit del treball conjunt de diversos serveis municipals, amb la col·laboració de nombrosos centres de formació, empreses i entitats. El projecte compta també amb aportacions materials i econòmiques de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i la Unió Europea, a través del programa EULEP.