Comencen les obres del clavegueram a l'últim barri de Terrassa sense urbanitzar

L'Ajuntament ja ha adjudicat el projecte del Pla del Bon Aire Residencial

  • Tram del Pla del Bon Aire Residencial -
Publicat el 10 d’abril de 2025 a les 19:47
Actualitzat el 10 d’abril de 2025 a les 19:54

És un dels grans “oblidats", l’únic barri de Terrassa sense clavegueram. Prop del nucli urbà, o almenys no prou lluny com per figurar en el mapa dels disseminats més perifèrics, però lluny en l’imaginari de la trama ciutadana. És a dir, gairebé en terra de ningú. El Pla del Bon Aire Residencial, o Pla del Garrot, espera des de fa anys (dècades) una urbanització com cal, amb paviment decent en la superfície, amb l’enllumenat pertinent i, per descomptat, amb una xarxa de clavegueram conforme al temps que vivim. Els projectes s’han anat ajornant però tot apunta que les obres crucials, les primeres i primàries, les referents al subsol, es començaran a executar en unes setmanes, aquesta primavera. El projecte d’urbanització ja ha estat adjudicat. L'execució tindrà una durada aproximada de vuit mesos.

L’empresa proposada per als treballs, Serveis i Manteniments Servial, ha guanyat un concurs convocat al novembre del 2024 i al qual fins al 12 de desembre, quan va expirar el termini de presentació de sol·licituds, havien optat onze societats.

Després de revisions de calendari, després de l’aprovació inicial de la reparcel·lació dels terrenys l’octubre del 2022, les obres havien d’iniciar-se a finals del 2023 o principis del del 2024, però la necessitat d’actualitzar la licitació va obligar a posposar un any la posada en marxa del pla executiu, segons va informar l’Ajuntament a l’associació veïnal del sector  l’octubre del 2023.
Serà encara una mica més tard, però la intenció del consistori és dur a terme els treballs aquest any. El projecte està adjudicat oficialment des d'aquest dimarts passat, 8 d'abril, i l’execució es podría iniciar el mes de maig, un cop formalitzat el contracte amb l’empresa. Servial ha aconseguit el concurs amb una oferta d’1.311.009,55 euros, el que constitueix una rebaixa del 21,56% respecte del preu de licitació base.

 

Les màquines, doncs, estan a punt d’entrar als voltants del Club Egara. “Obres definides en l’actualització de la modificació de les separates 1 i 2 del projecte d’urbanització del polígon d’actuació del pla del Bon Aire, fase clavegueram”. Aquest és el títol de l’expedient, aprovat el 24 de maig del 2024 amb un presupost base d’1.671.344,54 euros, condicionat a l’aprovació, el novembre següent, de la liquidació de la quota urbanísticaque han d’assumir els propietaris d’edificis de la zona. Després d’aquesta primera actuació, la de clavegueram, vindrà la de pavimentació, enllumenat i soterrament de línies elèctriques, la corresponent a la separata 3 del projecte global.

Les separates 1 i 2 conformen l’àmbit del polígon d’intervenció. La segona, en concret, inclou la meitat del carrer de Jacint Badiella que dona accés al Club Egara, però també el camí i el passatge de Can Carbonell, els carrers dels Ametllers i de Can Pi, el passatge de Matadepera i trams de les carreteres BV-1221 i BV-1275.  El cost de tot plegat (inclosa la tercera i última fase) s’apropava, segons una primera estimació, als tres milions d’euros. L’Ajuntament va decidir encapçalar el projecte per desencallar-lo, però girarà quotes als veïns, alguns dels quals porten més de tres dècades esperant una solució.

El projecte ara en marxa, a més de definir les obres del clavegueram, inclou l’eliminació de canonades privades d’aigua potable, així com mallar la xarxa de subministrament al carrer dels Ametllers.

Els greuges

No sols és la manca de clavegueram en un espai envoltat de natura però amb infraestructures precàries, que cada veí ha hagut de solucionar pel seu compte; ni la manca  de voreres, fins i tot d’asfaltat den alguns carrers. A l’inventari de greuges esgrimit pels residents al Pla del Bon Aire Residencial figuren també les carències d’enllumenat i la inseguretat, que abasta fins i tot l’àmbit viari. El mal estat del paviment als voltans del Club Egara, escenari de diversos accidents als darrers anys, n’és ún exemple. Una queixa més: la recepció de residus aportats per veïns d’altres sectors. Per activar el projecte que s’executarà en unes setmanes, l’Ajuntament ha hagut d’afrontar expropiacions de servitud valorades en 31.000 euros. El sector té una superfície d'uns 300.000 metres quadrats i uns 80 veïns.