Terrassa

Gerard Fondevila guanya el Premi de Recerca Jove de la Generalitat

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya premia el seu Treball de Recerca, sobre l'”Anàlisi de l’ús del català en les eines digitals de les entitats i associacions ciutadanes de l’àmbit juvenil de Terrassa”

El jove terrassenc Gerard Fondevila guanya el Premi de Recerca Jove de la Generalitat

El jove terrassenc Gerard Fondevila ha guanyat el Premi de Recerca Jove de la Generalitat (Premi EAPC Luciana Calvo-Premis de Recerca Jove) amb el seu Treball de Recerca sobre l’“Anàlisi de l’ús del català en les eines digitals de les entitats i associacions ciutadanes de l’àmbit juvenil de Terrassa”.

El treball, que va dur a terme el curs passat, quan estudiava Batxillerat a l’Institut de Terrassa i sota la tutorització de Jordi Martínez, analitza empíricament l’ús del català en les plataformes digitals de les entitats socials juvenils de la ciutat. Fondevila, que té 19 anys i actualment és estudiant del Grau de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Fondevila està “feliç i emocionat” d’haver rebut el premi gràcies a la seva recerca sobre la ciutat, “que implica transferència de coneixement i tecnologia”, diu. Així, el seu treball ha estat premiat amb 850 euros.

“Bona salut” del català

Per dur a terme el treball, va fer una enquesta als estudiants de 1r de Batxillerat de l’Institut de Terrassa i un buidatge de dades d’ús de web, correu electrònic i xarxes socials de les entitats juvenils. També va entrevistar a responsables municipals de joventut i política lingüística i als encarregats de les plataformes digitals de les entitats.

Els resultats demostren una bipolaritat d’ús del català i el castellà, una correlació entre llengua materna i ús en xarxes socials, el clar predomini del català (75%) a les plataformes digitals de les entitats, i un ús “satisfactori” de la llengua en les eines digitals (58,33%), el correu electrònic (100%), Facebook (88,88%), Twitter (50%) i YouTube (38,88%), mentre que baix a TikTok (16,66%) i LinkedIn (13,88%).

La conclusió és que el català gaudeix de “bona salut” en les eines digitals de les entitats juvenils de la ciutat, així com una posició activa de defensa de l’ús del català per part d’administracions i entitats.

El Premi Luciana Calvo

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) promou el Premi EAPC Luciana Calvo sobre llengua i dret en el marc dels Premis de Recerca Jove que convoca anualment el Govern de la Generalitat. El premi reconeix els millors treballs redactats per alumnes de tercer i quart d’educació secundària obligatòria (ESO) i d’educació postobligatòria (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior) que aportin reflexió, anàlisi i propostes sobre llenguatge administratiu i jurídic, dret lingüístic i política lingüística.

To Top