Terrassa

Ajuntament, famílies i sindicats contra la reducció de línies escolars

La Pepeta, plataforma d’AFA de les escoles públiques de Terrassa, apunta al govern municipal per resignar-se davant el tancament de 9 grups escolars

Una aula d'una escola de Terrassa / Nebridi Aróztegui

L’anunci de la reducció de 9 línies educatives pel proper curs 2025-2026 a Terrassa – dues d’I3 i vuit de primer d’ESO, amb una ampliació extra – segueix aixecant rebombori a diversos sectors de la ciutat. El primer en reaccionar va ser el mateix alcalde, Jordi Ballart, amb un comunicat escrit primer, i un posterior vídeo a les seves xarxes socials el dia següent. on expressava la seva preocupació i malestar al respecte d’aquesta situació. Ballart va enviar una a la Consellera d’Educació, Esther Niubó, on expressava la seva preocupació i malestar al respecte d’aquesta situació. “Creiem que hi poden haver altres solucions abans de suprimir línies a les escoles, com pot ser baixar ràtios, i demanem que es tingui en compte la situació educativa de Terrassa”, manifestava l’alcalde.

Va ser un dels temes més tractats també durant la Comissió Informativa de Promoció Econòmica i Educació del passat dijous, tot i que no n’era un dels punts del dia. Pep Forn, d’Esquerra Republicana, va expressar la seva preocupació també dient que “és la pitjor retallada que hi ha hagut en temes d’Educació pública a la ciutat des del 2016-2017”, i que ha trobat a faltar lideratge en termes de política educativa. ERC ja ha programat una roda de premsa de reacció per avui mateix. En relació a la preocupació, de Forn, Meritxell Lluís, regidora accidental d’Educació, va contestar expressant la disconformitat del govern municipal amb l’assumpte i la reclamació que han fet a Educació en diverses ocasions. També va explicar que en cas que s’acabi donant aquesta reducció, hi ha la possibilitat de reobrir alguna d’aquestes línies si hi ha suficient demanda.

Indignació a les AFA

La Pepeta, la plataforma de les AFA de l’Escola Pública de Terrassa, apunta bona part del seu malestar amb el govern municipal, perquè diu que “aquesta mesura no és unilateral; l’Ajuntament, per via de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), la coneixia de primera mà, i des de fa temps, i en va participar com a membres de la Taula de Planificació”. Tiago Ferreira, membre de La Pepeta, considera que “l’Ajuntament no s’hauria d’haver resignat, no s’hauria d’haver aixecat de la taula de planificació amb aquesta decisió presa. Ells consideren que han fet el que han pogut fins a aquest moment, i que han continuat fent contactes aquestes setmanes per revertir la situació. El cas és que de moment no es reverteix”.

La Pepeta es va reunir aquest dimecres amb la Direcció d’Àrea d’Educació i Meritxell Lluís per abordar aquesta situació, però afirmen que van sortir amb la mateixa informació amb la qual van entrar. La plataforma demanava conèixer exactament els noms dels centres que patiran la reducció de línies però es van topar amb Educació, que per lleialtat institucional, no podia facilitar la informació. “L’argument és comunicar aquests noms dels centres és condicionar la matrícula – manifesta Ferreira -. Nosaltres el que diem és que això és un argument bastant cínic, perquè el que condiciona la matrícula és el tancament de les línies, no la comunicació del tancament. Educació i l’Ajuntament no són qui per amagar informació d’interès social. A més, una informació que estarà disponible l’11 de març”.

La Pepeta reclamava també un consell escolar municipal extraordinari i que l’alcalde i el govern municipal es personessin als centres afectats per les reduccions per donar suport i cridar a la matriculació a l’escola pública, entre d’altres coses. “Totes aquestes passes, si no es donen, deixarien clar que el govern municipal no fan prou costat a la comunitat educativa en la defensa de l’escola pública. El govern actual acabaria amb una taca amb molt de pes”, recalca Ferreira. La Pepeta té reunions agendades amb la Federació d’Associacións de Veïns de Terrassa i el Síndic de Greuges. També una mobilització pública en forma de manifestació pels propers dies.

Els sindicats s’hi oposen

CCOO-Educació també es mostra contrari a la proposta de reducció de línies a Terrassa, apuntant que És una mesura que perjudica l’alumnat de la ciutat i dificulta la lluita contra la segregació escolar, entre d’altres. És una mesura, diuen, que pot comportar més abandonament escolar prematur. El sindicat explica que l’actual situació demogràfica és una oportunitat per reduir les ràtios als centres. I considera inacceptable que, ni les organitzacions sindicals, ni les juntes de personal docent, ni els Consells escolars Territorials, ni el Consell escolar de Terrassa, ni la Comissió de participació hagin pogut dir la seva en l’anàlisi i l’elaboració de propostes per entomar aquesta situació.

Ajuntament, famílies i sindicats contra la reducció de línies escolars
To Top