Terrassa

BBVA impulsa una nova categoria del Premi Sant Joan

El president, Carlos Torres, es reuneix amb les fundacions de les antigues caixes catalanes per reafirmar el compromís del banc amb els projectes socials i culturals en què col·laboren

Carlos Torres es reuneix amb les fundacions de les antigues caixes catalanes / BBVA

El president de BBVA, Carlos Torres Vila, s’ha reunit aquest dimecres amb Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes; Xavier Queralt, president de la Fundació LaFACT Factoria Social de Terrassa; Josep Maria Manyosa, president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, i Domènec Xicota, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, per reafirmar el compromís del banc amb els projectes socials i culturals en què col·laboren.

En el marc d’aquesta trobada, s’ha donat a conèixer una nova categoria jove del Premi BBVA Sant Joan de Literatura Catalana. La nova Categoria Jove, concedida per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, va dirigida a escriptors i escriptores d’entre 18 i 35 anys, amb l’objectiu d’impulsar el talent emergent en l’àmbit literari en llengua catalana i reconèixer noves veus que destaquin per la seva creativitat i qualitat narrativa.

El premi es convocarà el novembre de 2025, s’atorgarà el juny de 2026 i estarà dotat amb 10.000 euros. A banda de la publicació i distribució a llibreries, el reconeixement ofereix a l’obra guanyadora una important plataforma de difusió, amb la possibilitat de presentacions i esdeveniments entorn del seu llançament.

Amb aquest nou premi, BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes reforcen la seva aposta per la literatura, oferint una oportunitat als joves escriptors per donar a conèixer les seves obres i contribuir a l’enriquiment del panorama literari en català. “Creiem que la cultura és un motor essencial de la societat. A través d’aquest premi volem reconèixer la creativitat dels joves escriptors catalans i donar-los una plataforma per al seu desenvolupament”, explica Torres.

Compromesos amb la societat catalana

D’aquesta manera, BBVA reafirma el seu compromís amb el desenvolupament cultural i social de Catalunya i els programes de les fundacions de les antigues caixes catalanes, que durant el 2024 han dut a terme activitats que han impactat en 162.000 persones, de les quals més de la meitat han realitzat activitats dutes a terme en el marc de la col·laboració amb BBVA.

D’esquerra a dreta: Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes; Xavier Queralt; president de la Fundació LaFACT Factoria Social de Terrassa; Carlos Torres Vila, president de BBVA; Josep Maria Manyosa; president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell i Domènec Xicota, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu.

Torres assenyala que BBVA impulsa “projectes amb un alt impacte social en àmbits com la recerca, l’educació, la inclusió social, la sostenibilitat o la promoció de la cultura”, de la mà d’institucions de referència a Barcelona, com la Fundació Miró, l’Hospital Clínic o l’Institut Oncològic del Vall d’Hebron, així com en projectes de caràcter més local amb les fundacions de les antigues caixes.

En aquest sentit, per exemple, la Fundació 1859 Caixa Sabadell, destaca el programa d’activitats pedagògiques i mediambientals per a escolars i famílies a la masia Espai Natura, amb més de 20.000 participants l’any 2024. A més, la Temporada BBVA de Dansa és un dels projectes destacats de la Fundació LaFACT, i la Fundació Antiga Caixa Manlleu, juntament amb l’entitat per a la salut mental de Vic, Osonament, proposen el projecte d’artteràpia Parelles Artístiques en el camp de la salut mental.

El 2012, després de l’adquisició d’Unnim, el banc va apostar per donar continuïtat a les activitats més emblemàtiques de l’obra social procedents de les antigues caixes catalanes. Durant aquest període, BBVA ha destinat 15,6 milions d’euros per impulsar la tasca social de les fundacions en àmbits com ara la inclusió social, l’educació, la sostenibilitat, l’emprenedoria i la cultura catalana.

BBVA impulsa una nova categoria del Premi Sant Joan
To Top