Terrassa

Tatuatges i micropigmentació responsables

L’Ajuntament informa els establiments no sanitaris sobre la normativa per fer micropigmentacions, tatuatges i pírcings

Un tatuador de l'estudi The Iron's / Alberto Tallón

Arnau Fort i Alba Mármol

L’Ajuntament de Terrassa ha iniciat aquesta setmana una campanya informativa dirigida a tots aquells centres d’estètica, perruqueries i establiments similars. L’objectiu és explicar-los la normativa vigent pel que fa a les autoritzacions sanitàries requerides per a la realització de pràctiques com la micropigmentació, els tatuatges i els pírcings. Aquesta informació es proporciona en el moment en què es dona d’alta l’activitat d’un establiment, sempre que les autoritats municipals tinguin coneixement que es duran a terme aquestes activitats en el local en qüestió.

A la Comissió Informativa de Transició Ecològica d’ahir, la tinenta d’alcalde de Transició Ecològica, Patrícia Reche, va explicar que la voluntat de l’Ajuntament amb aquesta mesura és “informar de tot el que es pot fer perquè pensem que és una activitat que està creixent i de la qual hi ha molta demanda”. Reche ha assegurat que es fan inspeccions esporàdiques, però que cal “donar-hi un impuls”.

Per dur a terme aquesta tasca informativa, una parella d’informadores especialitzades en sanitat ambiental realitzen, durant aquesta setmana, visites als diferents establiments d’aquest tipus, amb la finalitat de lliurar-los una carta explicativa que recull la legislació actual sobre les tècniques de micropigmentació, tatuatge i pírcings. Aquesta acció busca garantir que els responsables dels centres coneguin les normatives i els requisits legals que han de complir per a la seva correcta autorització i funcionament.

El certificat de l’estudi Valley Tattoo / Alberto Tallón

La tècnica de micropigmentació

Pel que fa a la micropigmentació i els tatuatges, aquestes tècniques impliquen la introducció de pigments a la pell mitjançant puncions, fet que pot provocar el trencament de la barrera cutània. Aquest procés comporta, per tant, un risc per a la salut de les persones, ja que qualsevol trencament en la pell pot facilitar la contaminació o la infecció si no es realitza amb les condicions adequades d’higiene i seguretat.

Aquesta tècnica, també coneguda com a maquillatge permanent, no només s’utilitza per corregir o potenciar elements facials com els llavis o celles, sinó que també serveix per a altres aplicacions, com ara dissimular cicatrius. La micropigmentació és semipermanent, amb una durada d’uns tres anys, i els resultats són immediats i poc dolorosos.

Els tipus més coneguts inclouen la micropigmentació de llavis, que defineix i pot millorar la forma o afegeix color de manera duradora; la micropigmentació de celles, que permet redefinir o omplir celles, especialment útil en casos de pèrdua de cabells per depilació excessiva o problemes de salut; la micropigmentació capil·lar (tricopigmentació), que redensifica el cabells en zones amb pèrdua de densitat, especialment per a persones amb calvície avançada; i la micropigmentació paramèdica, utilitzada per dissimular cicatrius o reparar problemes causats per malalties, com la reconstrucció de l’arèola després d’una mastectomia.

En aquest sentit, només es pot tatuar en establiments autoritzats, permanents. La pràctica ambulant està prohibida, excepte en fires, congressos o cites similars, sempre que comptin amb permís municipal previ. Els locals han d’estar desinfectats i, com a mínim en acabar cada jornada laboral, ser netejats amb aigua i detergent.

La Sandra, esteticista del centre d’estètica Noemí Álvarez, especialitzat en tractaments de celles i que ofereix tractaments de micropigmentació, explica que tot el personal compta amb el certificat de formació higienicosanitari i considera que “tot el que sigui informar és positiu”.

To Top