Un altre endarreriment del nou institut escola de Terrassa?

La nova data prevista per l'AFA és gener del 2029

  • Un altre endarreriment del nou institut escola de Terrassa?
Publicat el 11 de febrer de 2025 a les 17:08
Actualitzat el 13 de febrer de 2025 a les 10:51
Un nou retard, l'enèsim, en la construcció de l'institut escola Sala i Badrinas de Terrassa? Doncs tot apunta al fet que sí. Així ho ha denunciat aquest dimarts, 11 de febrer, la junta de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'escola, a mode de resum de l'última trobada realitzada amb representants de la Generalitat. Fa 14 anys que la comunitat educativa espera l'edificació d'aquest centre en l'antic complex fabril de Sala i Badrinas. El juliol del 2024, després de diversos ajornaments, va rebre el gerro d'aigua freda: la inauguració de l'institut escola s'ajornava un any més: no seria en l'inici del curs 2027-2028, com s'indicava oficialment, sinó en el següent, al setembre del 2028. Fa uns dies, no obstant això, l'associació es va reunir amb representants del Departament d'Educació. "Vam preguntar pel calendari d'obres i, després de les informacions rebudes, ens van dir que féssim nosaltres els càlculs", ha dit Anna Berney, vocal de l'entitat, aquest dimarts. I els càlculs els porten a gener del 2029 com a data probable per a l'obertura del centre. No se sap ni quan començaran les obres. Què passa ara? Segons la informació rebuda per l' AFA, com el projecte afecta a un edifici protegit, "s'ha passat la pilota a l'Ajuntament" i un servei d'arquitectura té nous problemes a resoldre. El desembre passat es va fer públic un nou entrebanc referent a les dimensions del solar.

Una festa reivindicativa

L'AFA ha avançat les seves sospites en una compareixença pública efectuada aquest dimarts per presentar la nova Festa de les Voltes, que se celebrarà a la plaça del Segle XX el 23 de febrer vinent i en la qual l'associació participarà, "però de manera reivindicativa", ha avançat la vocal, "perquè fa 14 anys que esperem i perquè volem ja un edifici per sentir-nos part d'aquest barri, encara més". L'alumnat del Sala i Badrinas es reparteix des de fa anys entre uns barracons i una zona de l'edifici de l'Escola Auró. Salvador Pérez, portaveu de l'associació veïnal del Segle XX, que també participarà en la festa, ha recordat que també l'entitat veïnal ha exigit respostes a l'Ajuntament i la Generalitat i que en els plans generals d'ordenació de 1983 i 2003 ja va demandar la construcció del centre educatiu públic, "però els terrenys reclamats van acabar en mans d'una escola privada concertada". De l'edificació de l'institut escola depèn un altre projecte: la creació d'una escola bressol municipal precisament en els barracons on està el Sala o Badrinas, ha subratllat Pérez.

Comunicat

Aquest dimecres, l'AFA ha difós un comunicat per resumir la trobada celebrada el passat 5 de febrer amb responsables del departament d’Educació i de l’Ajuntament. La conclusió: tenint en compte que els fronts oberts són uns quants i que estem “al bell mig de la fase de redacció del projecte”, l’esperat centre educatiu no estarà acabat abans de gener del 2029. És a dir, quatre mesos després de l’última revisió de la revisió del procés. La comunitat educativa no rebrà notícies del progrés de la licitació fins que no acabi la fase de redacció del projecte, l’octubre del 2025. Després d’aquesta data es durà a terme el repàs tècnic del projecte (tres o quatre mesos més, i després la licitació (finals del 2026). Si l’obra dura 24 mesos, la inauguració no se celebrarà fins a principis del 2029, i no per iniciar el curs 2028-2029, com se suposava. L’AFA ha revelat que les superfícies d’alguns espais previstos “no s’ajusten a la normativa”. El gimnàs, per exemple, ha de ser de majors dimensions de les planejades. A més, l’estructura nova ha de ser independent de la que ja existeix “i hauria de tenir doble pilar”. L’escala exterior ha de ser interior i es demana que s’elimini el vestíbul de les aules d’infantil per guanyar espai per a les aules en general. La cuina ha de disposar de dues portes i el centre ha de comptar amb un dipòsit d’aprofitament d’aigües pluvials.

Problemes

Aquests aspectes destaca l’associació. I altres més: segons Educació, l’edifici “s’ha d’aixecar un metre més” per poder garantir la ventilació de les aules, el que implica que l’Ajuntament “haurà de moure fitxa per poder aprovar aquestes modificacions, tenint en compte que és un edifici amb patrimoni històric i no sempre s’accepten aquest tipus de canvis”, subratlla l’entitat. La llista de feines sobrevingudes inclou la fusteria a les aules d’infantil, que no arriben a terra”. La seva adaptació “és molt costosa” i el repte és buscar-ne alternatives més econòmiques. “Des del Departament d’Educació entenen que cal conservar al màxim l’edifici, però s’hi han de fer ajustaments perquè sigui usable com a centre educatiu”, assenyala l’associació. El govern municipal, afegeix, recull el guant “i buscarà solucions a aquests problemes detectats”.