El Servei Català de Trànsit (SCT) implantarà un sistema de predicció de risc d’accidents basat en intel·ligència artificial (IA) al tram de l’AP-7 entre el Vendrell i Parets del Vallès-Granollers. La mesura anirà acompanyada de la implantació d’un sistema de velocitat variable a l’autopista C-58, amb l’objectiu de reduir els embussos diaris i els accidents.
Ho va explicar ahir el director de l’organisme, Ramon Lamiel, en una roda de premsa per fer balanç de la sinistralitat durant el 2024. També va anunciar que enguany s’instal·laran sis nous carros radar arreu de la xarxa viaria després que els quatre ja existents hagin multat 110.000 conductors al llarg de 2024.
L’any passat 136 persones van perdre la vida en 121 accidents a les carreteres interurbanes de Catalunya. La xifra és un 11% inferior a les 152 del 2023, quan van registrar-se 136 sinistres mortals.
L’aplicació del sistema de velocitat variable a l’autopista C-58 comportarà la instal·lació de panells lluminosos a la via. S’activaran modificant la velocitat màxima (sempre a la baixa) en funció de factors com el volum de trànsit, en cas d’obres o incidències.
Uns equips de control de trànsit comptabilitzaran en cada moment el volum, la densitat i la velocitat del trànsit i un ordinador, en funció de les dades recollides, proposarà la publicació de la velocitat adequada. Reduir la velocitat a 90 o 80 quilòmetres/hora “minimitza les congestions, redueix les aturades i arrencades dels vehicles, aconseguint una mobilitat més homogènia”, diuen des de Trànsit.
En el moment que s’activa la velocitat variable, l’ordinador també informa al sistema sancionador, de manera que els radars ajusten els nous màxims de velocitat permesa.
Trànsit aplicarà el sistema de velocitat variable a la C-58 i al Vallès en el marc d’un pla de xoc contra els embussos i els accidents. En el cas de l’AP-7, es crearà un tram de 100 quilòmetres de velocitat variable, entre Maçanet de la Selva i el Vendrell, inclòs el tram vallesà.
El mètode inclourà sistemes predictius amb càmeres d’intel·ligència artificial que podran preveure risc de sinistralitat i retencions. Això permetrà activar velocitats adequades per minimitzar la severitat de les congestions i reduir les aturades i arrencades dels vehicles, aconseguint una mobilitat més homogènia.
L’any 2024 van perdre la vida 136 persones a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Durant el mateix període del 2023, van morir 152 persones en 136 sinistres mortals, cosa que suposa una reducció de l’11%. Si ho comparem amb el 2019, període en què van morir 175 persones en 161 sinistres, la reducció és del 23%.
El balanç del 2024 de víctimes que pertanyen als col·lectius vulnerables (motoristes, ciclistes, vianants i conductors de vehicles de mobilitat personal) suposa gairebé la meitat del total de morts (45,5%). En concret, han mort 47 motoristes (7 menys que l’any passat), 8 vianants (5 menys que el 2023), 6 ciclistes (2 més que l’any passat) i 1 usuari de vehicles de mobilitat personal (VMP).