Terrassa

Els vehicles que condueixen sols, més a prop que mai

El CD6 de la UPC presenta el projecte USEFUL, un vehicle que recopilarà dades per estudiar la mobilitat autònoma

Famoses sèries i pel·lícules dels anys 80 que ja ho van predir: en el futur, els cotxes conduiran sols. Per alguns, això quedaria a la ficció, però potser serà una realitat. El Centre de Desenvolupament de Sensors, Instruments i Sistemes (CD6) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) ha presentat un vehicle per computar, visualitzar i emmagatzemar dades que faran possible la conducció autònoma del futur.
El projecte, batejat com a USEFUL, està finançat pel programa de Transició Ecològica i Digital de l’Agència Estatal de Investigación, i compta amb el suport de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT).

Com funciona?

Per explicar-ho “fàcil”: intel·ligència artificial, sensors i algoritmes. Aquest cotxe, que circularà pels carrers de Terrassa i Vacarisses, recollirà milers de dades anònimes de conducció, amb les quals es desenvoluparan algoritmes d’alta precisió, que s’entrenaran i s’aplicaran a diferents entorns i circumstàncies, per assegurar que siguin el més realistes i generals possibles. Santiago Royo, director del CD6 i investigador principal del projecte USEFUL, afirma que “es requereixen grans volums de dades precises que permetin interpretar l’entorn i actuar de manera segura, fins i tot en entorns complexos”.

USEFUL servirà per provar metodologies d’intel·ligència artificial per obtenir sistemes de percepció segurs / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’Agència Estratègica de Investigación, del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, a través del programa de Transició Ecològica i Digital, ha finançat el grup CD6 amb 273.000 euros per posar en marxa aquest projecte. El projecte ha requerit un equip d’enginyers i programadors per posar a punt el vehicle, de baixes emissions i amb un sistema de sensors òptics integrats i computeritzats. Funciona a partir d’un sensor làser fotodetector d’alta resolució que mesura distàncies, cedit per Beamagine; també d’un sistema de geolocalització i odometria d’alta precisió sense GPS, que mesura dades de sensor en moviment, en aquest cas aportat per Anello Photonics; i finalment un sistema d’emmagatzematge de gran volum de dades, concedit per QNAP.

Està previst que el vehicle circuli pels carrers durant 6 mesos, “fins a setembre de 2025, moment en què haurem recopilat i analitzat les dades”, exposa Santi Royo, “però existeix la possibilitat d’allargar aquest període en el temps”.

Què passa amb les dades?

Les dades que recopili el vehicle seran anònimes, és a dir, no identificaran vianants o vehicles, i s’incorporaran a una taula de dades (o dataset) públiques que permeti a altres investigadors i investigadores desenvolupar algoritmes relacionats. Santi Royo explica que “volem que el dataset sigui el més divers possible pel que fa als escenaris capturats, com ara rurals, urbans, autopistes, i que inclogui tota mena de vehicles, en especial aquells més vulnerables com bicicletes o patinets”. Un dels reptes al que s’enfronta el projecte de la conducció autònoma són les condicions meteorològiques, “que no sempre són favorables per a tots els sensors”.

USEFUL en definitiva permetrà provar diferents metodologies d’entrenament dels algoritmes d’intel·ligència artificial per comparar quina és la manera més efectiva d’obtenir sistemes de percepció segurs. El vehicle permetrà, en el futur, testejar i validar nous tipus de sensors per a la conducció autònoma

To Top