Minyons de Terrassa ocupa a hora d’ara la cinquena posició en el rànquing, segons dades de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Una posició que li dona entrada al Concurs de Castells de 2024, que se celebrarà a Tarragona els dies 5 i 6 d’octubre. Així els han comunicat per carta els organitzadors. Tanmateix, Minyons declinarà participar-hi, tal com han fet des de 1980.
Una “rara avis” dins del món casteller que cada dos anys (el concurs és bianual) reobre el debat. “Reconeixem que els motius pels quals no participem no són els de l’any 1980. El Concurs ha canviat i ha millorat. Però encara no prou com perquè ens sentim a gust”, avança Jaume Maeso, president de Minyons.
Quins són aquests canvis? “Per exemple, abans et donaven per descarregat un castell tot i que caiguessin fins a un màxim de dues persones”, diu Maeso. “Van treure la norma, que era un sense-sentit”.
De fet, les diferents direccions de Minyons s’han reunit al llarg de la història en moltes ocasions amb els organitzadors del Concurs. “S’han acostat posicions, però no ha canviat suficient”, reconeix Maeso.
I llavors, quines són les diferències insalvables? “Bàsicament, entenem que el Concurs no segueix la filosofia dels castells. No és que no siguem competitius, nosaltres també volem fer els millors castells. I millors que els altres! Però no es pot valorar amb aquest tipus de puntuacions i rànquing. No és el mateix esforç que nosaltres fem un 3 de 9 al fet que el faci Castellers de Sant Cugat”, explica.
D’aquí que, sosté Maeso, tampoc es mirin el rànquing de puntuacions oficial (“la lliga”, salvant les distàncies). També apunta que la colla terrassenca tampoc veu bé l’espai tancant (en compte d’una plaça) i que l’entrada sigui de pagament (en comptes de gratuït). “Tampoc veiem bé que les colles cobrin per resultat final i no amb un preu estipulat per avançat”, diu Maeso. “Perquè llavors, algunes colles tenen la temptació d’arriscar-se de més i tirar a plaça castells que no tenen preparats”, afegeix.
En un pla més logístic, apunta al fet que és una diada massa llarga (arrenca a les 10 hores i dura fins a la tarda) i que de vegades hi ha rondes conjuntes (colles actuant a la vegada). “Si hi ha tres colles alçant o descarregant castells a la vegada, no tens la concentració necessària. O sigui, no són condicions per fer castells”, diu Maeso.
Conseqüències negatives
Ara bé, aquesta decisió té inconvenients. “Hi ha gent a la qual no caiem bé, per aquest postulat”, diu Maeso. “I clar, el fet que totes les televisions estiguin bolcades en la cobertura, fa que tu et quedis fora”, també enumera.
I arribat el dia del Concurs, que fan els Minyons en la seva quotidianitat? “A veure, hi ha persones que baixen a Tarragona, a títol personal. Jo mateix hi vaig estar un any, fent un cop de mà a la colla d’Esplugues de Llobregat”, reconeix Maeso. També és habitual fer un dinar de germanor, amb la televisió posada i llarga sobretaula. “És innegable que es veuen grans castells”, reconeix Maeso.
Castellers sí que hi va
Per contra, Castellers de Terrassa sí que participaran del Concurs de Castells, que en la seva fase preliminar arrenca el 29 de setembre a Torredembarra.
Castellers de Terrassa se situa en la 23a posició del rànquing elaborat, d’un total de 42 colles que han estat seleccionades. La colla turquesa rep un total 7.010 punts.