Terrassa

Comença la gratuïtat de la zona blava a Terrassa

La característica mesura estiuenca de fer gratuït el sistema tarifari a la zona bava s’allargarà fins al proper 25 d’agost

/ Nebridi Aróztegui

Des d’aquest dilluns, aparcar a Terrassa serà una mica més fàcil, i és que la zona blava a la ciutat serà, de forma excepcional, gratuïta. Una decisió característica de l’estiu que s’allargarà en el calendari fins al diumenge 25 d’agost, aquest inclòs. A partir d’aquesta data, es restaurarà el sistema tarifari habitual a les 1.812 places d’aparcament regulat a Terrassa, controlades per 126 parquímetres.

Entre els veïns de Terrassa, la qüestió de la gratuïtat genera debat: “Crec que directament la zona blava no hauria d’existir, denota un afany per recaptar diners, el carrer és de tots i sempre hauria de ser gratuït”, exposa la terrassenca Ester Brumós. Ella disposa d’una plaça de pàrquing, imprescindible per poder aparcar fàcilment al barri de Ca n’Aurell durant la resta de l’any, “ara es nota que hi ha més lloc per estacionar, i és lògic perquè la ciutat està buida, no té sentit fer-la gratuïta en aquest moment de l’any, això denota que la seva intenció és guanyar diners”. Aquesta sensació és recurrent, el pensament que la zona blava no és més que una forma de recaptar, i que ara que els terrassencs marxen de vacances, “no cobren perquè no és un bon negoci”. Per contra, altres persones sí que creuen que és una iniciativa positiva. Marta Martín viu a Barcelona, però treballa a Terrassa, i creu que “si la zona blava és gratuïta hi haurà un impacte positiu, perquè facilitarà que la gent s’acosti a visitar la ciutat”.

Una oportunitat pels negocis?

S’associa comunament que una major disponibilitat d’aparcament comporta un increment dels visitants i, per tant, dels beneficis al comerç. “Crec que la decisió que la zona blava sigui gratuïta durant aquest mes és totalment indiferent pel comerç”, explica el propietari d’un negoci de restauració de Ca n’Aurell. Afegeix que “la ciutat està pràcticament buida, per tant, és impossible que els negocis experimentem un creixement de vendes”. L’únic avantatge que destaca el propietari és que “ara puc aparcar pràcticament a la porta del meu local, normalment he d’aparcar a uns 10 minuts caminant, passat el carrer de Faraday”. Una treballadora d’un bar del Centre assegura que “de moment, no es nota que la zona blava sigui gratuïta, el trànsit és similar al que estem acostumats, i a nosaltres en l’àmbit personal no ens repercuteix en res perquè mai venim en cotxe”. Una opinió recurrent entre els veïns dels barris de la ciutat on predomina la zona blava, que són en definitiva aquells que tenen eixos comercials.

I a altres ciutats?

No existeix un criteri unificat sobre la gratuïtat de la zona blava als diferents municipis catalans, cadascú fixa la seva pròpia regulació d’estacionament. En el cas de Barcelona, per exemple, trobarem que s’haurà de continuar pagant en aquelles places pintades de color blau o verd, convertint-se en una de les més restrictives en l’àmbit català, una realitat també aplicable per les localitats de costa, on es monetitza àgilment l’increment de visitants durant l’estiu.

La disparitat també la trobem més a prop, als municipis de la zona del Vallès. Sabadell mantindrà la seva zona blava gratuïta fins al 18 d’agost, una setmana menys que Terrassa. A Castellar, els conductors no hauran de pagar durant tot el mes, igual que a Sant Cugat, amb l’excepció de la zona del Mercat de Torreblanca, que continuarà sent de pagament. Altres ciutats catalanes també conviuen amb les diferències. Si bé apagar a l’Hospitalet de Llobregat és gratuït, a Badalona es continua pagant, amb l’excepció de la zona del Mercat de Torner.

Comença la gratuïtat de la zona blava a Terrassa
To Top