Terrassa

Un miler d’alumnes i cap tribunal de les PAU a Terrassa

Al voltant de 1.000 estudiants de centres educatius de Terrassa comencen aquest dimarts les Proves d’Accés a la Universitat. Enguany, a diferència de les últimes ocasions, cap d’ells es podrà examinar a la ciutat. Tots s’hauran de desplaçar a Bellaterra

Alumnes embardissats aquest dilluns en l’estudi a la BCT / Nebridi Aróztegui

Motxilles, bolígrafs, llibres i apunts. Joves preuniversitaris fent l’últim repàs. Aquesta és la imatge que es veurà aquest dimarts al matí davant dels espais habilitats per a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) del juny del 2024, conegudes encara popularment com a selectivitat o “sele”. Probablement també al transport públic, en autobusos i en trens. I és que molts dels joves d’arreu del país que s’examinaran entre dimarts i dijous ho faran en municipis diferents d’aquells on viuen o estudien.

Serà el cas dels alumnes dels centres educatius de Terrassa. Enguany no hi haurà cap tribunal de les PAU a la ciutat. Segons les dades facilitades a Diari de Terrassa pels mateixos instituts i escoles, al voltant d’un miler d’alumnes de centres egarencs s’han matriculat en aquesta convocatòria ordinària –d’acord amb el Departament de Recerca i Universitats, de tot el Vallès Occidental s’hi han matriculat 4.288 alumnes de 2n de Batxillerat– i cap d’ells es podrà examinar a la ciutat on ha estudiat durant tot el curs i on s’ha preparat per a aquestes proves. Tots plegats hauran de desplaçar-se fins a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Bellaterra.

Segons el centre on hagin fet el batxillerat, als joves egarencs els tocarà passar els exàmens en unes aules o unes altres. Ciències de la Comunicació, Ciències de l’Educació, Dret, Veterinària, Economia i Empresa, Medicina i Filosofia i Lletres són algunes de les facultats que els acolliran.

Aquesta realitat xoca amb la d’ocasions anteriors i sobretot amb el caràcter universitari de Terrassa, que compta amb la presència de quatre universitats (UPC, UAB, UB i UOC) que sumen sis centres universitaris i de formació superior, una facultat i dos hospitals universitaris que, en total, ofereixen prop de 150 titulacions.

Quatre aspirants ponderant notes i nervis

L’any passat instituts i centres concertats de Terrassa van aportar 946 estudiants a les PAU de juny. I d’aquesta xifra total, 201 alumnes, el 21,24%, van poder fer els exàmens al Vapor Universitari. El curs anterior, el 2021-2022, un 16% dels alumnes de la selectivitat s’havien pogut examinar a casa, també al Vapor, mentre que l’anterior, els afortunats havien estat un 30%. Aleshores, a més de l’edifici del número 114 del carrer de Colom, s’havia habilitat també l’Escola-Vedruna Vall.

El 2020, un any excepcional per la pandèmia de la covid, l’objectiu que es va proposar el Govern d’apropar el màxim l’espai de l’examen va beneficiar a la majoria d’estudiants de Terrassa que es van poder examinar a la seva ciutat. Els tribunals es van repartir al campus de la UPC, a les escoles Pia i Vedruna-Vall i als instituts Terrassa i Torre del Palau.

Enguany, res de res, i això que fa anys que la comunitat educativa de la ciutat demana equiparar la importància universitària a la presència de tribunals.

Equipaments com la UPC o alguns instituts no estan disponibles aquests dies perquè s’hi continuen impartint classes. En alguna ocasió també s’havia plantejat el recinte firal com a alternativa, però aquesta idea no va quallar per la inversió que implicava el seu condicionament.

Novetats en els exàmens

Així, aquest dimarts tots els alumnes que es presenten a les PAU hauran de trencar el gel a les 9 hores a la UAB amb la prova de Llengua Castellana i Literatura, un examen que presenta novetats. Com en el de Llengua Catalana i Literatura (dijous a primera hora) es plantejaran quatre enunciats: dos sobre les lectures obligatòries, com fins ara, i dos de caràcter més competencial. Els alumnes hauran de respondre només dues d’aquestes quatre preguntes. Així, enguany, poden esquivar les dues sobre les lectures.

Un altre canvi a la fase general és que Història de la Filosofia torna a ser matèria comuna i no específica i els estudiants poden escollir si volen examinar-se d’aquesta o d’Història.

També hi ha novetats pel que fa a la matèria comuna d’opció que s’inclou en la fase general. Fins a l’any passat l’elecció s’havia de fer entre cinc matèries, però enguany seran set per l’aparició del nou batxillerat general que porta associada la matèria Ciències Generals i pel desdoblament de l’artístic, que incorpora Anàlisi Musical o Arts Escèniques. Per la seva banda, en la fase específica també s’han incorporat les matèries d’Història de la dansa i de la música i Literatura dramàtica.

Els estudiants podran tenir la nota com a màxim el 19 de juny.

Cercant buit en les carreres més demanades

Un miler d’alumnes i cap tribunal de les PAU a Terrassa
To Top