L’Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Promoció Cultural i Audiovisual, ja ha fet pública la resolució provisional dels projectes guanyadors de les Beques Terrassa Crea 2024. Enguany, s’han destinat un total de 120.000 euros a 12 projectes de creació en arts escèniques, creació en arts visuals, creació audiovisual, creació musical i creació literària i traducció.
En aquesta convocatòria, el període per poder presentar els projectes va anar del 19 de febrer al 15 de març, ambdós inclosos. Durant aquest temps van presentar-se un total de 112 sol·licituds, de les que 39 van ser desestimades per no complir els requisits de la convocatòria o per no assolir la puntuació mínima exigida.
Finalment, els projectes seleccionats i dotats amb una beca de 10.000 euros cadascun, han estat:
Creació en arts escèniques:
Glòria Ribera amb «Bomba va» i Alba Valldaura amb «Projecte: Ballarines de peus plans».
Creació en arts visuals:
Mireia Saladrigues amb «Pedra Cuita» i Irene Pérez Gil amb «Cuerpo Mundo».
Creació musical:
Anna Alàs amb «Dames d’Ègara» i Moukhles Sentís amb «Moukhles»
Creació audiovisual:
Juanjo Fernández Rivero amb «Desenvolupament de continguts d’obres inèdites amb llum làser» i Arlong Productions amb «Masha».
Creació literària i traducció:
Esther Lázaro amb «3 germans, 3 germanes» i Marc Cerrudo amb «Les coses buides»
Finalment, la categoria de creació comunitària ha quedat deserta i les dues beques destinades a aquesta modalitat s’han atorgat, tal i com preveuen les bases, als dos projectes amb millor puntuació: «Cuerpo de texto», d’Helena Laguna, en l’àmbit de la creació en arts visuals i «El gran Aretí!», de José Galeote, en el de creació en arts escèniques.
A més, cinc dels projectes seleccionats («Bomva va», «Projecte: Ballarines de peus plans», «Pedra Cuita», «Moukhles» i «Desenvolupament de contingut d’obres inèdites amb llum làser») també han obtingut la concessió de “Beques RSD” que ofereixen que les persones o col·lectius beneficiaris de les beques realitzin una residència en un dels equipaments artístics municipals de la ciutat per desenvolupar el seu projecte.
Cadascuna de les beques es dotarà amb 10.000 euros, i un cop seleccionat el projecte i acceptat l’ajut, es rebrà un 90% de l’import atorgat, mentre que el 10% restant es percebrà un cop justificat el projecte mitjançant la presentació de la memòria justificativa.
Els projectes artístics seleccionats hauran de desenvolupar-se durant els mesos posteriors a l’atorgament de la beca i, com a màxim, fins al 30 de juny de 2025
Una de les novetats d’aquest any és que s’han elaborat i aprovat unes noves bases reguladores que han permès que els ajuts passin a atorgar-se mitjançant beques i no via subvencions, com s’havia fet fins ara. A més, també s’han introduït algunes modificacions pensades per facilitar l’accés a les beques Terrassa Crea al màxim d’artistes, grups o col·lectius possibles, evitant que hi puguin optar projectes que ja s’hagin presentat en convocatòries anteriors o rebut altres tipus d’ajudes municipals.
A més, i per primera vegada, professionals independents d’arreu del país de reconegut prestigi i trajectòria, han integrat la comissió d’avaluació encarregada de valorar els diferents projectes presentats. Un jurat integrat per dues persones per a cadascuna de les sis modalitats convocades format per una persona externa a l’Ajuntament de Terrassa, experta i de reconeguda vàlua en la matèria de cada modalitat, i una persona tècnica municipal responsable de l’àmbit objecte de cadascuna de les beques. En aquesta edició, han format part del jurat: Margarida Troguet Taull, gestora escènica i vicepresidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA); Marta Rodríguez Coronil, cineasta i experta en noves tecnologies i formats audiovisuals; Pilar Cruz Ramón, comissària independent; Marc Lloret Isiegas, director artístic del Mercat de Música Viva de Vic; Antònia Carré-Pons, escriptora i editora; i Sònia Camacho Pobo, cap del Servei Educatiu i Social del Teatre Nacional de Catalunya.