Només faltava saber quan i com es cobraria la nova taxa de residus i el Consell Comarcal del Vallès Occidental ja ha esvaït el dubte. Divendres 17 de maig comença el termini perquè els veïns, comerciants i les empreses de Terrassa, Sabadell, Rubí i Santa Perpètua de Mogoda liquidin la nova factura, que se suma a la municipal. La taxa de residus de Terrassa finança la recollida i la nova taxa comarcal, el tractament dels residus.
Com es pagarà?
El rebut arribarà a casa després de divendres i l’emissor serà l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, que gestionarà el cobrament. A la carta s’informarà del sistema de pagament. La liquidació s’ha de fer entre el 17 de maig i el 17 de juliol. Més enllà d’aquest termini s’aplicaran recàrrecs.
També es pot domiciliar el pagament i hi ha de termini fins al 20 de juny per activar-lo. Es pot fer digitalment, a través del web Organisme de Gestió Tributària, o bé trucant al 93 202 98 02. En aquests casos, el rebut es girarà el dia 20 de juliol.
Quin serà l’import?
La nova taxa de residus comarcal i es calcula aplicant, en el cas de Terrassa, un coeficient del 0,56 sobre l’import de la taxa de residus municipal. És a dir, si una llar abona anualment 100 euros de taxa de residus a Terrassa, a partir de divendres haurà de pagar una nova taxa comarcal de 56 euros. En total, doncs, aquest any pagarà 156 euros per la recollida i el tractament dels residus urbans.
El coeficient s’aplica a les llars, al comerç i a les empreses. No és lineal per a tots els municipis, ja que varia en funció del nivell de cobertura que cada taxa municipal té sobre el cost total del servei. En el cas de Sabadell, per exemple, la seva taxa té una cobertura inferior a la de Terrassa. Això implica que el coeficient aplicat a la cocapital vallesana és superior, del 0,86. A Rubí és del 0,57 i a Santa Perpètua de Mogoda del 0,41.
Per què una nova taxa?
La normativa europea i l’estatal estableixen que a partir de 2025 el cost dels serveis s’ha de cobrir al 100% i l’han d’abonar els usuaris.
Fins ara, a Terrassa s’ha pagat una única taxa de residus que cobria parcialment la despesa per recollir-los i tractar-los.
L’any 2020, per exemple, el pressupost del servei va ser de 20 milions i es van recaptar via taxa 12,3 milions. La diferència, 7,7 milions, es va finançar amb diners del pressupost municipal. Fa anys que els municipis es queixen d’un model de gestió dels residus deficitari i reclamen una solució “col·lectiva i solidària”.
Per què envia la taxa el Consell Comarcal i no l’Ajuntament?
Els ajuntaments i el Consell Comarcal del Vallès Occidental han arribat a un acord pel qual les ciutats han delegat a la institució vallesana tant la gestió dels residus -és a dir el pagament de la factura del Centre de Tractament de Residus (CTRVOC), on s’envia la fracció rebuig-, com el cobrament de la nova taxa. D’alguna manera, els ajuntaments han centrifugat el problema o, utilitzant el seu eufemisme, han trobat una solució “col·lectiva i solidària” que els allibera d’encarir desorbitadament la taxa a cada.
El CTR, situat a Coll Cardús, tracta la fracció rebuig i les tarifes augmenten cada any, via cànon autonòmic -que s’incrementa anualment- i en funció dels nivells de reciclatge de cada municipi. Si augmenta la fracció rebuig -perquè no separem prou en origen, o bé perquè augmenta la producció de residus- la factura del CTR es dispara. A partir d’ara, caldrà veure com aquests incrementsrepercuteixen en la nova taxa comarcal de residus.
Què passa amb les bonificacions?
El Consell Comarcal afirma que el nou rebut del tractament incorporarà “indirectament” totes les bonificacions que la ciutadania tingui aplicades al rebut de recollida. Com que l’import de la nova taxa es calcula en funció de la factura municipal, ja bonificada, la nova integra les bonificacions.
Aquest és un model estrictament vallesà?
No. L’Àrea Metropolitana de Barcelona fa temps que aplica la doble taxa als 45 municipis que deleguen la gestió del tractament dels seus residus en la institució supramunicipal. Entre aquests ajuntaments hi ha alguns vallesans com Sant Cugat, Ripollet, Cerdanyola i Castellbisbal. La taxa metropolitana de tractament i disposició de residus municipal és un tribut ambiental que els veïns metropolitans paguen, paral·lelament a la taxa que liquiden als seus municipis per la recollida dels residus.
El rebut final s’encarirà més el 2025 a Terrassa
El pagament de la nova taxa no serà suficient a Terrassa per equilibrar el cost de la gestió dels residus i els ingressos. L’Ajuntament s’allibera aquest any de finançar el tractament de les escombraries, però els ingressos de la taxa municipal, afirma, encara són insuficients per a fer front al cost de la recollida, la neteja i reposició de contenidors, a banda del transport de les escombraries a destí. L’orgànica va a Can Barba, cartó, envasos, vidre i voluminosos van a reciclatge i la fracció, rebuig, al CTR.
Aquest any la taxa de residus municipal s’ha incrementat un 3,5% per avançar cap a la cobertura del 100% del servei. El govern municipal ha decidit assolir aquest objectiu de manera gradual i no repercutir el cost el mateix any de la creació de la nova taxa, com si han fet altres municipis vallesans. Sabadell ha incrementat la seva taxa aquest any un 15% i Rubí, un 33%.
Ajornar la pressió sobre les llars, els comerços i les empreses, vol dir que caldrà fer-ho l’any vinent. 2025 és la data límit per equilibrar els costos del servei.
L’augment de la taxa de residus de Terrassa estaria l’any vinent al voltant de l’11%, una estimació d’acord amb els costos del servei a data 2023.
La recollida de residus a la ciutat de Terrassa va tenir el 2023 un cost de 15,4 milions d’euros, i l’Ajuntament estima que l’any 2024 els ingressos seran de 13,9 milions d’euros. Caldrà compensar doncs el dèficit amb 1,5 milions d’euros, que l’any vinent ja no podran sortir dels pressupostos municipals i que arribaran a la hisenda de l’Ajuntament a través de la taxa local.
Traduït a un rebut domèstic, una llar que fins ara hagi pagat una taxa de residus municipal anual de 100 euros, aquest any pagarà 103,5 euros (per l’increment tributari del 3,5%). El 2025 abonarà aproximadament de 114,1 euros (amb l’increment de l’11%).
A aquest import caldrà sumar la nova taxa de residus comarcal, que tornarà a ser el resultat de l’aplicació del coeficient del 0,56 sobre el rebut municipal. És a dir, uns 64 euros aproximadament.
D’aquesta manera, qualsevol contribuent, sigui particular, comerciant o empresari, passarà de pagar 100 euros (rebut hipotètic) per la recollida i gestió dels seus residus l’any 2023, a pagar globalment uns 178 euros el pròxim 2025, 114,1 a Terrassa més 64 al Consell Comarcal.
Que augmenti més o menys el rebut dependrà també de la recollida selectiva. Terrassa està al voltant del 35% i l’objectiu europeu és assolir el 60%.