D’acord amb el que s’ha dit i aprovat aquest divendres al ple municipal, Akira Toriyama, el creador de “Bola de Drac” i altres sèries, traspassat fa unes setmanes, tindrà una obra dedicada a Terrassa. La ciutat ha “adoptat” aquest dissenyador de manga, impulsor de l’anime, i el seu plenari ha donat suport a una proposta ciutadana d’homenatge presentada per l’Associació Frikassa; o sigui, “frikis” de Terrassa orgullosos de les seves excentricitats.
El creador de “Dr. Slump” i “Bola de Drac” ja va ser protagonista el 14 d’abril d’una jornada de reconeixement al Cinema Catalunya, però faltava el vernís institucional a aquesta distinció popular, i ha vingut de la mà de la citada associació, que ha exposat al ple una proposició per plasmar, primer, aquest reconeixement polític,i, després, per demanar que un espai de la ciutat exhibeixi una obra dedicada a l’artista japonès.
“Hem tret de l’armari ‘friki’ molts regidors”, ha apuntat Gala Porté, representant de l’Associació Frikassa
La rellevància de les sèries inventades per Toriyama va més enllà del concepte artístic i/o audiovisual, segons la Frikassa, que ha destacat sobretot la importància que a Catalunya van tenir les esmentades produccions “per eixamplar els horitzonts culturals” dels espectadors i per estendre l’ús de la llengua catalana amb un boom televisiu que “va ajudar a familiaritzar els joves amb el català”, ha subratllat Gala Porté en representació de l’entitat.
El regidor Sánchez i una bola de drac
Després de la intervenció de Porté han vingut les reaccions dels representans polítics, elogioses totes, des de la de la regidora popular Marta Giménez, que ha recordat com els seus familiars veien i comentaven “Dr. Slump” (ella és encara molt jove) fins a la regidora de Junts Montserrat Caupena, que ha redundat en la significació de les sèries de Toriyama “com a porta d’entrada del català” en moltes llars, o la de Pep Forn (ERC). “Aquestes sèries van fer un ús atractiu del català”, ha dit l’edil republicà. I Adrián Sánchez, del PSC, ha recalcat el que els dibuixos animats del dissenyador japonès van suposar “per a moltes generacions de catalans d’entorns castellanoparlants”, com és el seu cas.
“Hem tret de l’armari ‘friki’ molts regidors”, ha apuntat Gala Porté. La franja del plenari dedicada a la proposta de la Frikassa s’havia tornat amb aquest tema amable i, com dir-ho, distesa, aliena per moments a acostumades tibantors. Alguns anaven preparats amb instrumental per a l’ocasió. Adrián Sánchez s’ha tret d’una butxaca una… bola de drac, artefacte que es veu que té un poder ocult. N’hi ha set repartides pel món imaginari de Toriyama i, quan s’ajunten totes, es pot invocar un drac que concedeix un desig, o diversos.
“Jo tinc les set boles, no es preocupi”, ha deixat clar Rosa Boladeras, de Tot per Terrassa, regidora de Promoció Cultural. No les ha portat a ple, però. Les té a casa, en lloc segur. Per a Boladeras, Toriyama va ser “un pioner en narrativa visual contemporània”, un d’aquests personatges “memorables i carismàtics” que mereixen un homenatge. Terrassa li ho ha dispensat, i ho ampliarà amb una obra artística.