L’entitat Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) torna a gestionar el servei de préstec gratuït de la vaixella municipal, que està formada per 500 peces i més de 5.000 gots de plàstic reutilitzables, per l’organització d’actes col·lectius que facin particulars, entitats i associacions. Per accedir, només cal fer el tràmit a la seu electrònica municipal i es donarà conformitat en funció de la demanda, de la disponibilitat del material i, també, de la data. Serà llavors quan s’informarà a les persones sol·licitants de com fer la recollida i, també, en quines condicions s’ha de retornar. Una d’elles és que la vaixella estigui neta de restes de menjar i líquids i que, en cas de pèrdua o trencament d’alguna peça, la persona usuària haurà d’abonar el seu cost.
Un dels objectius d’aquest servei és conscienciar la ciutadania que es poden organitzar activitats minimitzant l’ús de materials d’un sòl ús. Aquesta opció permet que tothom que organitzi celebracions populars de restauració (arrossades, calçotades, berenars, festes…) optin per una alternativa més econòmica i sostenible, ja que evita la compra de plats i gots de plàstic, paper o cartó, alhora que contribueix a millorar la recollida i neteja dels espais de celebració.
La vaixella municipal reutilitzable que s’ofereix és per a un màxim de 500 comensals i inclou diferents tipus de plats, gots, forquilles, ganivets, culleres, copes, safates, porrons i gerres. A més de gots de plàstic reutilitzable de 320 cc i 380 cc.
Des de l’any 2007
El lloguer gratuït de la vaixella reutilitzable municipal es va posar en marxa l’any 2007 amb la finalitat de contribuir a reduir el nombre de residus que es generen en aquestes celebracions populars. En aquest temps, cada any s’ha cedit de manera gratuïta una mitjana de 50 vegades a diferents entitats veïnals, culturals, esportives i també a escoles. Ara s’impulsa novament arran el contracte amb Prodis i en el marc de la campanya «Fem-ho bé», que té com a finalitat conscienciar la ciutadania en la prevenció i minimització dels residus.
Des de l’Ajuntament també s’ha posat en marxa una nova iniciativa, la campanya informativa que porta per lema «Per festa major, fem-ho millor!». El consistori ha editat tríptics i cartells amb diversos consells per a reduir els residus i aconseguir que aquests esdeveniments ciutadans siguin més sostenibles.
L’Ajuntament proporciona a les entitats organitzadores de les festes majors de barris, associacions veïnals especialment, aquest material divulgatiu i és la mateixa entitat qui en fa la difusió.
Ambdues iniciatives s’emmarquen dins el programa d’actuació del Pla de Prevenció i de Gestió dels Residus Municipals 2018-2030, que contempla implementar mesures per eliminar o reduir els productes d’un sol ús i respon a l’adhesió de Terrassa a la Declaració del Plàstic d’Oslo, per la qual la ciutat es compromet a aplicar mesures per reduir l’impacte dels plàstics al medi ambient.