Les jornades de portes obertes desèrtiques
Vuit escoles terrassenques formen part de la campanya “Aquí comença tot”, que vol evitar la segregració escolar a Catalunya

- La Copa del Rei de waterpolo es jugarà a Mallorca
Ara a portada
-
-
Terrassa Terrassa integra les seves 200 càmeres en un pla director per millorar-ne el control i la gestió Pilar Màrquez
-
Terrassa L'Ajuntament fa efectiva la marxa enrere en el canvi de sentit a Ramón y Cajal Pilar Màrquez
-
-
Terrassa Maria Dern rep el Premi Gorra Frígia 2025 en una nova edició del Sopar de la República Diari de Terrassa
Publicat el 29 de febrer de 2024 a les 18:45
Actualitzat el 29 de febrer de 2024 a les 19:02
Vuit escoles terrassenques participen en la campanya “Aquí comença tot”, una iniciativa per reduir la segregació escolar i afavorir les visites a les escoles durant les jornades de portes obertes. A la campanya s’hi han sumat 87 escoles i instituts d’arreu Catalunya que reclamen als veïns dels barris que els visitin sense prejudicis. Les escoles consideren que els seus projectes pedagògics queden invisibilitzats per culpa dels estereotips als quals s’enfronten.
7 de les 8 escoles terrassenques que formen part de la campanya són considerades Centres de Màxima Complexitat, com és l’Escola Marià Galí. La cap d’estudis, Patrícia Novellón, explica que “el que fem és equiparar l’aprenentatge dels alumnes que tenen una situació socioeconòmica complicada i donar igualtat d’oportunitats”. Confessa, però, que “la gent escolta això i ho associa a problemes, és reticent a conèixer l’escola”. Considera que “necessitem una oportunitat, que la gent ens escolti i ens deixi explicar les nostres propostes educatives”. Des de l’Escola El Vallès, la directora en funcions, Azahara Espinar, explica que “intentem lluitar contra la segregació perquè ens trobem barreres i a les famílies els hi costa creuar-les”.
Les escoles alerten del fenomen de les “portes obertes desèrtiques”, davant l’overbooking que registren els centres amb famílies afavorides socioculturalment. Els centres busquen alternatives i opten per fer visites personalitzades amb cita prèvia. L’Azahara considera que “les visites ens funcionen, però el que més ens aporta és l’experiència de les mateixes famílies, així és com arriben part dels alumnes”.
L’objectiu dels centres és, en definitiva, aconseguir visibilitat i evitar la segregació escolar. Terrassa era el municipi més segregat de Catalunya fa quatre anys. Ara és un dels municipis amb més reducció de les taxes, però encara mostra nivells elevats.