Terrassa

La grip baixa a Terrassa, però cal mantenir la prudència

S’han de mantenir les mesures preventives, com l’ús de mascaretes

Les mascaretes han contribuït a allunyar el perill de la propagació en hospitals / ALBERTO TALLÓN

L’exhortació és tan recurrent com necessària: baixa la incidència de les infeccions respiratòries, però cal mantenir la prudència i, especialment, continuar usant mascareta en centres de salut i no fer visites prescindibles a persones ingressades. Els contagis de grip, l’“enemic” primordial enguany, per sobre de la covid, han descendit i s’ha superat el pic epidèmic, però la incidència en els infants puja i això podria ser el primer pas per a un segon pic en unes setmanes, potser en un parell.

Una mostra de la disminució: a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), hi havia 40 persones ingressades per infeccions respiratòries en la primera setmana de l’any. Aquest dimecres, la xifra havia baixat a 4, un descens del 90%. El marcador d’ingressos a planta és un dels més objectius, per sobre de l’assistència a urgències (que també han baixat), de signe més aleatori, indica Esther Calbo, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’HUMT.

Població pediàtrica

A partir del 9 de gener la tendència és a la baixa, tan en tests sol·licitats com en la positivitat de les proves i en els ingressos. Malgrat tot, “hem de ser molt prudents; existeix un fenomen de transmissió que no controlem i la incidència en població pediàtrica encara és important”, adverteix la doctora. El Departament de Salut subratlla que aquesta circumstància podria indicar, igual que l’any passat, “l’inici d’un segon pic d’aquesta infecció respiratòria”.

Una mostra de la disminució: a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), hi havia 40 persones ingressades per infeccions respiratòries en la primera setmana de l’any. Aquest dimecres, la xifra havia baixat a 4, un descens del 90%

Quina és la causa de la reducció de casos? Una és natural, “pròpia de l’onada epidémica”, afegeix Calbo. L’ús obligatori de les mascaretes a centres sanitaris ha ajudat, de ben segur, a estabilitzar la situació. Potser no tant pel que respecta a la transmissió social, comunitària, perquè l’obligació no és general, però sí per evitar o minimitzar els contagis hospitalaris en un moment d’alta circulació de virus. “L’eficàcia de la mascareta no és del 100%, però la seva utilització és benvinguda.Resulta cabdal per evitar la propagació entre persones vulnerables”, assenyala Calbo. Igualment rellevant és descartar visitar malalts si el visitant presenta símptomes de malaltia respiratòria. “És molt perillós”, recalca la doctora.

La primària

A l’atenció primària també es detecta la normalització, una tendència que s’ha notat de manera especial a partir del 8 de gener, segons Montserrat Ureña, directora d’Atenció Primària del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). Ureña recorda la saturació d’aquells dies, “que no va arribar a col·lapses perquè vam reforçar els serveis”. En la població infantil “s’han registrat pics de dos o tres dies” i Ureña confia que, en cas d’una segona onada, el repunt en nens prossegueixi amb aquesta dinàmica de curta durada. Tot i això, “cal ser molt prudents”, i el CST mantindrà fins a finals de febrer les agendes “en cas d’haver d’assumir més pacients aguts”. Les aglomeracions a esdeveniments relacionats amb el Carnestoltes esdevindran una prova de foc.

Ciutadans amb mascareta sortint d’un equipament de Mútua / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La incidència de la covid-19 és manté en descens i, segons Salut, el pic del virus respiratori sincicial (VRS) “és clarament inferior a l’any passat”. Durant la tercera setmana de l’any, del 15 al 21 de gener, la incidència epidemiològica del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) “es manté en descens”, amb una taxa de 730 malalts per 100.000 habitants, en relació amb la setmana anterior.

La grip guanya de carrer

La distribució de virus exposa que el de la grip és enguany el més present, amb el 38,9% de les mostres, seguit del rinovirus (12,3%), del SARS-CoV-2 (7,5%) i el VRS (5,9%). Segons les dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya, la positivitat dels multitests “mostren també la grip com el virus més circulant (55,7%)” en la població pediàtrica.

El percentatge general d’ingrés per IRA ha estat de l’11,2% en la setmana del 15 al 21 de gener. L’any passat la proporció va ser més alta, del 12,1%. Salut insisteix en la necessitat de continuar amb les mesures preventives: rentat de mans, mascareta, ventilació, limitació de contactes en cas de risc, i amb la vacunació. Tothom pot demanar-ne cita, recorda. “Anem vacunant, però costa”, conclou la doctora Ureña.

La grip baixa a Terrassa, però cal mantenir la prudència
To Top