No és un fenomen nou, perquè som a l’hivern i els virus circulen com correspon als mesos de fred. Però venim d’on venim, d’una pandèmia històrica, amb la inquietud que això provoca, i les concentracions familiars en les festes nadalenques (enguany enllaçades amb cap de setmana) han facilitat també l’increment de les infeccions respiratòries que omplen les urgències hospitalàries a Terrassa i arreu, i han motivat les demores en pujar a planta malalts que necessiten ingrés. Només a l’Hospital de Terrassa les atencions a urgències han augmentat el 33% en una setmana, però aquest any el problema principal no és el coronavirus. La grip ha desplaçat la covid en rellevància.
Aquest canvi de proporció entre un virus i un altre ha esdevingut irrellevant, segons Sara Graell, cap d’àrea d’Urgències i Emergències de l’Hospital de Terrassa, perquè el comportament d’aquestes malalties és semblant i la covid “ja està gripalitzada”.
Els serveis sanitaris estan aportant “molt esforç”, com destaca Graell, i per això demanen la col·laboració dels usuaris, especialment de la gent jove, perquè bona part de l’afluència de persones aquests dies a les urgències hospitalàries la formen pacients joves, amb simptomatologia gripal però lleu. I estan contribuint a la saturació dels hospitals perquè molts d’ells veuen la visita a urgències com una opció més ràpida que la sol·licitud de consulta al CAP. I les urgències tremolen.
“Si els símptomes persisteixen i creiem que ens cal atenció sanitària, podem recórrer als nostres dispositius habituals, com els CAPs, abans de recórrer als serveis d’urgències dels hospitals”, recalca Vanesa Pascual, cap del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa.
L’hivern comporta un augment d’infeccions respiratòries i el sistema sanitari està experimentant una tensió que la concentració de dies festius enllaçats amb cap de setmana ha acrescut. La grip A supera la covid i s’abat sobretot entre les persones d’edat avançada i amb patologies de base. Augmenten les pneumònies. Centres com l’Hospital de Terrassa han registrat un increment del 33% de consultes en urgències mèdiques, un creixement que es deu especialment a les infeccions respiratòries i que, tenint en compte les dates en les quals estem, ha provocat un augment també dels ingressos domiciliaris. I l’establiment de mesures com l’ús de les mascaretes en els serveis d’urgències. El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ho considera “altament recomanable”.
Només a l’Hospital de Terrassa les atencions a urgències han augmentat el 33% en una setmana, però aquest any el problema principal no és el coronavirus. La grip ha desplaçat la covid en rellevància
El Departament de Salut va activar l’1 de desembre el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) “per garantir la millor resposta assistencial” davant l’increment de la circulació de virus respiratoris amb l’hivern. Les autoritats sanitàries asseguren que els centres “tenen una activitat que es considera habitual per a la temporada epidemiològica d’hivern”. El missatge que es vol transmetre és “de tranquil·litat i calma”, tot i l’augment de casos.
Aquest dimecres al vespre, la Generalitat va informar de les dades de la darrera actualització setmanal del SIVIC (Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya): es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i del virus respiratori sincicial (VRS), que moltes vegades, com subratlla la doctora Graell, “van de la mà”. El coronavirus s’estabilitza i els ingressos per aquesta malaltia han baixat respecte a temporades anteriors.
En la setmana del 18 al 24 de desembre, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) va continuar creixent en relació a la setmana anterior. La taxa era de 909 afectats per 100.000 habitants, amb 71.643 casos registrats a tot Catalunya. Hi havia 535 ingressats, 36 menys que la setmana prèvia, i 13 ingressos a l’UCI. L’activitat del SEM havia augmentat el 2,2%, com també l’activitat assistencial, que s’ha apujat el 5,3% els darrers set dies i l’11,4% en un mes.
Tendència ascendent
Terrassa “no n’és una excepció”, com indica la doctora Pascual: “Ens trobem en una situació amb una tendència ascendent de casos de grip i de virus respiratoris. La gran majoria de casos són afectacions de grip o de grip juntament amb covid, però en qualsevol cas es tracta d’afectacions respiratòries que van en augment. Val a dir que enguany els casos de covid no són els més destacables mentre que la grip està entrant amb més força”.
Els casos de grip superen els de covid. En el cas de l’Hospital de Terrassa, els primers constitueixen el 22% dels resultats analítics. El segon lloc està ocupat pel rinovirus (amb el 17%). El tercer correspon a la covid (14%). Després ve el VRS, amb una incidència del 13%.
A MútuaTerrassa, les afectacions més greus que requereixen ingrés són les que presenten pacients d’edat avançada i amb altres patologies de base. “Els pacients més joves presenten quadres de broncoespasma, o asma, que en la majoria dels casos no requereixen l’ingrés”, explica la doctora Pascual. O sigui, en aquests pacients hi ha afectació de l’estat general però sense complicacions.
“Ingressos domiciliaris”
Si ja existeixen problemes estructurals per ingressar malalts després del seu pas pels serveis d’urgències, els esculls s’incrementen a l’hivern. Aquestes circumstàncies, juntament amb la coincidència amb Nadal, ha obligat molts centres sanitaris a optar pels anomenats “ingressos domiciliaris”. No és el mateix, però professionals com la doctora Sara Graell, de l’Hospital de Terrassa, advoquen per aquesta alternativa durant les festes més assenyalades.
Els casos de grip superen els de covid. En el cas de l’Hospital de Terrassa, els primers constitueixen el 22% dels resultats analítics. El segon lloc està ocupat pel rinovirus (amb el 17%). El tercer correspon a la covid (14%). Després ve el VRS, amb una incidència del 13%
Als hospitals hi ha les places i recursos que hi ha, i l’ingrés a casa “és una opció viable”. En determinats casos, “és millor per al pacient” i l’atenció no es veu minvada. Els malalts que ho necessiten disposen d’equip mèdic in situ, a casa, i de dispositius com bombones d’oxigen. Graell recorda que la plantilla del servei d’urgències de l’Hospital de Terrassa “està treballant al 100%” i cal reforçar l’opció domiciliària. Els ingressos setmanals han passat de 200 a 219 en el període nadalenc. el que suposa un creixement del 9,5%. L’hospital del Consorci Sanitari de Terrassa controlava aquest dijous al voltant de 40 pacients ingressats a casa seva.
Mascaretes, mans, ventilació
Allò de rentar-se les mans sovint i de manera adequada no ha de quedar entre el conjunt de records associats al neguit de la pandèmia del 2020. El Departament de Salut de la Generalitat recomana aquest comportament entre les mesures profilàctiques més importants per prevenir les infeccions respiratòries.
Aquesta és una mesura, però els professionals sanitaris recorden la necessitat d’adoptar-ne d’altres igual d’importants. La segona: tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries.
Ventilar els espais tancats constitueix una altra mesura que fins fa poc formava part de la nostra activitat quotidiana i que, malgrat la incomoditat de fer-ho a l’hivern, és aconsellable, sobretot amb la presència de grups familiars i d’amics en una sola estança durant les celebracions nadalenques.
A les darreres setmanes és més comú veure persones, sobretot grans, amb mascareta. El CatSalut recorda que l’ús d’aquest element de protecció resulta pertinent “si es tenen símptomes respiratoris i evitar el contacte amb persones fràgils mentre s’estigui malalt”. Un altre consell: “Quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta”.
Vacunació
A més, el CatSalut insisteix que cal demanar cita per vacunar-se tant de grip com de covid-19 si no es tenen les vacunes al dia: “La campanya de vacunació d’enguany és una manera òptima que totes les persones amb condicions de risc es protegeixin i es defensin contra les complicacions d’aquests virus estacionals propis de la tardor i l’hivern”.
Les vacunes actuals per fer front a la covid s’han actualitzat per protegir de la variant XBB.1.5 d’òmicron, “i que s’ha demostrat que també funciona contra la BA.2.86 i els seus subllinatges, com el JN.1, actualment el més predominant”.