Terrassa

Millors depuradores a les urbanitzacions i més respectuoses amb el medi

L’ACA finançarà el projecte per modernitzar les petites depuradores i estacions de bombament dels barris disseminats, com Can Gonteres, Can Palet de Vista Alegre i les Martines

El barri de Can Palet de Vista Alegre / Nebridi Aróztegui

Optimitzar el rendiment de les instal·lacions de sanejament dels barris disseminats de Terrassa i millorar la qualitat de l’aigua que aboquen a la natura. És l’objectiu d’uns dels projectes municipals de més envergadura que es desenvolupen a la xarxa en alta i té el finançament assegurat. L’Agència Catalana de l’Aigua, titular d’aquestes instal·lacions, s’ha compromès a córrer amb les despeses tant del projecte com de les obres.

Les urbanitzacions de la ciutat disposen d’instal·lacions antigues i els treballs de manteniment són molt dificultosos. Ara, la modernització permetrà millorar considerablement el rendiment tant del bombeig de les aigües residuals com el seu tractament, abans de ser abocades al medi.

A diferència de la trama urbana, on la majoria dels barris disposen d’un sistema de clavegueram que condueix per gravetat les aigües residuals fins a l’Estació Depuradora d’Aigües de les Fonts, les urbanitzacions disposen de sistemes autònoms de tractament. Per la distància fins a la xarxa de clavegueram urbana, i també per la seva disposició, que no sempre permet la decantació per gravetat.

Històricament, les aigües residuals dels barris disseminats s’han sanejat al mateix sector. Ara, el projecte de millora i optimització permetrà posar la xarxa al dia amb intervencions “a mida”, en funció de les necessitats de cada instal·lació: reparacions, modernització d’estacions de bombament o de les minidepuradores per fer-les més eficients o reposició dels equips que hagin esgotat la seva vida útil.

Can Gonteres i Can Palet de Vista Alegre, inclòs el sector de les Carbonelles, estrenaran un sistema de sanejament més modern que abocarà al medi una aigua més depurada. Les Martines, en particular, disposa d’un sistema que aboca l’aigua a la xarxa de Terrassa.

Actualment, els abocaments al medi de les urbanitzacions compleixen els límits fixats legalment. La modernització dels equips permetrà que l’aigua depurada tingui un plus de qualitat.

Sistemes de telecontrol

Els sistemes als barris disseminats disposen de circuits de telecontrol que permeten detectar disfuncions i avaries i abordar les incidències. Una empresa contractada per l’Ajuntament s’encarrega de les tasques de manteniment i atén les incidències.

El projecte de modernització permetrà també actualitzar la digitalització de la xarxa en alta a les urbanitzacions, optimitzant el control remot.

Tot i l’envergadura del projecte, aquesta és una realitat que sovint roman oculta a la ciutadania. El bombeig de les aigües residuals i el seu tractament no són percebuts pels residents de les urbanitzacions. Aquesta fase del cicle de l’aigua, però, és vital per completar tot el circuit de l’aigua, des de la captació per al subministrament, al riu Llobregat, fins a la conducció, el tractament de les aigües residuals i la seva tornada al medi.

Aquesta millora de les instal·lacions de sanejament de Can Gonteres, Can Palet de Vista Alegre i les Martines està inclosa en el projecte de govern presentat per l’executiu municipal la setmana passada a l’amfiteatre del parc de Sant Jordi. L’actuació forma part del programa per millorar el cicle de l’aigua a la ciutat.

L’ACA ja ha validat el projecte

L’Ajuntament de Terrassa va proposar a l’ACA elaborar un projecte per optimitzar i modernitzar la xarxa de sanejament dels barris disseminats i l’Agència Catalana de l’Aigua va assumir el compromís de finançar la iniciativa. El projecte tècnic de la intervenció ha estat encarregat a una enginyeria i ja ha sigut validat per l’ACA. Ara, l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament negocien el conveni que ha de permetre executar els treballs. Tot apunta al fet que el conveni es formalitzarà l’any 2024 i que immediatament es licitaran els treballs, que s’executarien a partir de 2025. Els treballs necessitaran aproximadament un any d’execució.

Millors depuradores a les urbanitzacions i més respectuoses amb el medi
To Top