Terrassa

Cònsols i una representant de la Comissió Europea visiten Terrassa

Les conselleres d’Acció Exterior, Meritxell Serret, i d’Educació, Anna Simó els han apropat la realitat de l’escola catalana des de Terrassa

Les conselleres Serret i Simó i diversos cònsols a l’Escola La Muntanyeta de Barcelona

El Govern ha mostrat aquest divendres l’escola catalana a una desena de cònsols acreditats a Catalunya i a una representant de la Comissió Europea, amb una visita a dos centres de Barcelona i a l’Escola Francesc Aldea i Pérez de Terrassa. Les conselleres d’Acció Exterior, Meritxell Serret, i d’Educació, Anna Simó, han reivindicat l’escola catalana com una “eina de cohesió social” i també els han volgut transmetre el “respecte pel plurilingüisme” i la “vehicularitat del català” a l’escola, segons informa el portal ACN. A la trobada, no han abordat el conflicte amb els tribunals pel català a l’escola mentre que els cònsols s’han mostrat interessats per temes com el sistema d’avaluació.

L’objectiu principal de la trobada ha estat, segons han explicat les conselleres, apropar-los la realitat de l’escola catalana i explicar-los com funciona, pel que fa al sistema lingüístic o d’avaluació, entre altres aspectes. Un dels temes que ha interessat especialment ha estat l’avaluació com a part del propi procés d’aprenentatge, segons ha destacat Simó. També han parlat de la diversitat lingüística dins les aules així com també la idea de l’escola com una eina d'”accés en condicions d’igualtat a la societat d’acollida”. Les conselleres també han defensat la “vehicularitat del català com a element compensatori” per als alumnes que no l’utilitzen en la família, al barri, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials o en cap altre entorn.

El problema lingüístic es crea “des de fora”

Tal com informa el portal, la Simó ha expressat que “Qui vol generar el conflicte a les escoles de Catalunya no respon a una voluntat sincera de promoure el bilingüisme, sinó a una estratègia política que busca dificultar l’aprenentatge del català i trencar la convivència”, ha recriminat. La consellera d’Educació ha afegit que “alguns voldrien que fos una llengua petita, acomplexada, de casa, i que estigués en un racó on no faci gaire nosa” i ha assegurat que des del Departament d’Educació no ho permetran.

Amb tot, la consellera ha assegurat que l’escola catalana “és el fonament estructural de la cohesió social” a Catalunya i ha reivindicat que el model “respon a un gran consens que s’ha expressat reiteradament al Parlament de Catalunya”.

La trobada d’aquest divendres s’emmarca en el programa d’acompanyament dels cònsols a infraestructures i institucions de Catalunya, com el Port de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) o el Palau de la Música Catalana. En la visita a les escoles catalanes, hi han participat els representats d’Alemanya, Algèria, Bèlgica, l’Equador, França, Portugal, el Quebec, República Dominicana, la Xina, Mèxic, Hongria i una representant de la Unió Europea.

To Top