UGT, CCOO i SALT, les tres formacions sindicals que representen el personal laboral de l’Ajuntament de Terrassa, han emès un comunicat en referència a la situació actual del servei d’escoles bressol municipals, i amb l’ànim de denunciar, diuen, el que “ve patint des de fa mesos”.
Les tres forces sindicals recorden que les treballadores de les escoles bressol han expressat des de fa temps “la dificultat que suposa desenvolupar la seva tasca professional”. Es queixen que, a unes ràtios insostenibles, amb 8, 12 i 20 infants per educadora i grup segons edat, que “de forma estructural pateix aquest servei públic”, s’hi ha d’afegit durant el curs 2022-2023, reiteradament, “la manca de personal de substitució”.
Els sindicats també posen de manifest que el consistori no aporta solucions a aquesta problemàtica i, a la nota, afirmen que tot plegat “es tradueix en una sobrecàrrega de treball dels equips i direccions de les escoles que veuen afectat el seu estat de salut físic i mental, fet que de retruc es reflecteix en l’atenció que reben els infants i les famílies usuàries del servei”.
A més, exposen que “la situació s’agreuja per la mancança de recursos reals per atendre el creixent nombre d’infants amb necessitats educatives diverses, deixant les escoles bressol de la ciutat lluny de ser un model de qualitat en escola inclusiva”.
Demanen “la necessitat d’uns pressupostos que posin al centre les polítiques destinades a la petita infància és més necessària que mai” i, si bé l’aposta municipal té la mirada posada en el necessari augment de places, lamenten que “pel camí s’està oblidant que els serveis d’atenció a les persones s’han d’impulsar en termes de qualitat i no únicament de quantitat”.
Afegeixen que “un progressiu augment dels recursos humans és urgent i indispensable” i es posen a disposició dels òrgans de govern municipals per “treballar de costat amb perquè se solucioni d’una manera immediata (setembre 2023) el tema de la no cobertura de les substitucions i perquè durant el proper mandat (2023-2027) es puguin acordar compromisos de millores reals i avaluables en el servei d’escoles bressol”.
La nota dels sindicats amb representació conclouen la nota dient que “s’ha de posar fi a la manca de coherència entre el discurs político-pedagògic i els recursos reals” i recorden que “és responsabilitat de l’administració municipal vetllar per invertir els recursos necessaris en aquest cicle i assegurar-ne la dignitat”.