L’artterapeuta i fundadora de la fundació Arte Paliativo, Silvia Fernández Cadevall, ha estat guardonada per la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). La terrassenca va recollir aquest dimecres el Premi FPdGi en la categoria social, en una gala celebrada a a l’hotel Camiral del PGA de Caldes de Malavella (Selva), en el primer cop que, després de cinc anys, els guardons tornaven a lliurar-se al territori.
Fernández, nascuda a Terrassa el 1992, és graduada en educació social per la Universitat Ramon Llull i ha realitzat estudis de postgrau en recerca clínica a la Universitat Internacional de Catalunya. És la fundadora i presidenta d’Artepaliativo, que es dedica a acompanyar a través de l’art persones que pateixen una malaltia avançada. Va crear l’entitat a partir del seu treball de final de grau, amb el propòsit de mitigar el dolor emocional que pateixen per les seves patologies en la recta final de la seva vida.
D’aquesta arteterapeuta, el jurat ha elogiat la seva “constància, determinació, sensibilitat, humilitat i compromís” en la tasca social d’acompanyament de persones durant la malaltia i al final de la vida. El jurat, a més, ha destacat el seu esforç per a “consolidar el seu projecte i aconseguir, a través de l’art, la humanització de l’entorn sanitari”.
Fernández, però, no és l’únic vincle que ha tingut enguany Terrassa amb els premis anuals de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). Rafel Jordá Siquier, exalumne de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, ha estat reconegut amb el Premi Fundació Princesa de Girona en la categoria d’empresa per “democratitzar l’accés a l’espai per a benefici de la societat fent possible el llançament de satèl·lits d’òrbita baixa, reduint el terminis de desenvolupament i fabricació, i a un cost competitiu”.
Jordá (Barcelona, 1988) és enginyer aeronàutic i fundador d’Open Cosmos, una empresa dedicada a fabricar i llançar satèl·lits d’òrbita baixa per obtenir dades de la Terra.
Fernández i Jordá són dos dels cinc premiats (tres dones i dos homes), el denominador comú dels quals és, a través de les seves professions, aportar talent per intentar afrontar els reptes actuals.
El palmarès de la 14a edició dels guardons el componen a més de Fernández i Jordá la violinista María Dueñas (Arts i Lletres), el biometge Marc Schneeberger (Investigació Científica), i la cofundadora de la xarxa de cura infantil Kidogo, la canadenca Sabrina Habib (Internacional).
Els premis que concedeix des del 2010 l’entitat de què és presidenta d’honor la princesa Elionor estan reservats a persones menors de 35 anys i tenen una dotació de 20.000 euros.