MútuaTerrassa assegura que el seu hospital està per sota de la mitjana catalana en llistes d’espera de procediments quirúrgics, i també en proves diagnòstiques i visites a l’especialista. El grup sanitari egarenc va presentar aquest dimarts els comptes anuals de l’exercici del 2022 i va donar a conèixer les seves dades d’activitat sociosanitària i assistencial.
Una sembla impactant: el Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) fa cada any més de 120.000 atencions. Mútua destaca que el servei “ha fet un salt qualitatiu gràcies a l’ampliació d’espais realitzada al juliol del 2022”. Les noves zones van ser concebudes “amb la idea de proporcionar -a més d’una atenció de qualitat- una millor experiència tant per al pacient i els seus familiars com per als professionals“.
Així “es van ampliar gairebé 550 metres quadrats de superfície guanyats al parc de Vallparadís, gràcies a una cessió de l’Ajuntament de Terrassa, que han estat destinats a sala d’espera amb vistes directes al parc i nous boxes d’observació”.
En paral·lel, es va posar en marxa un nou servei d’informació per als familiars “mitjançant un codi de seguiment que els permet conèixer -en temps real- l’estat d’atenció del pacient: si és a triatge, o pendent de proves, d’ingrés o d’alta hospitalària”.
Pel que fa proves diagnòstiques, Mútua afirma que totes les que es realitzen als seus centres “se situen per sota de la resta de Catalunya, excepte les que es duen a terme com a centre d’alta especialització i referent al territori. Es tracta de les gastroscòpies i colonoscòpies, les quals són proves d’alta complexitat i precisió“. En intervencions quirúrgiques concretes, com poden ser les neoplàsiques, “a l’HUMT actualment es resolen en poc més d’una setmana”.
En les visites a l’especialista, la corporació “també se situa per sota de la mitjana catalana en gairebé totes les especialitats. A tall d’exemple, l’espera per a les consultes de Traumatologia se situa
en més de dos mesos per sota de la mitjana de Catalunya, mentre que per a altres especialitats són 10 dies d’espera per sota de la resta del territori. Cal remarcar que les especialitats de Ginecologia i Cardiologia presenten esperes considerables a tot el país, i MútuaTerrassa no n’és cap excepció”.
Nous CUAPS a Rubí i Sant Cugat
L’entitat sanitària recorda que a finals de l’any 2022 i primers del 2023, el Servei Català de la Salut va posar en marxa dos nous dispositius per a l’atenció urgent a Sant Cugat del Vallès i a Rubí, cadascun ubicat en instal·lacions annexes al CAP Sant Cugat i al CAP de Rubí, respectivament. “Aquests nous dispositius han suposat un important salt qualitatiu per a l’atenció que rep la ciutadania, atès que ha comportat la incorporació de nous professionals en ambdós centres i, sobretot, ha suposat l’adequació de nous espais que presten atenció sanitària 24 hores durant els 365 dies de l’any”.
En definitiva, la Fundació Assistencial MútuaTerrassa ha mantingut la línia de l’any anterior “per consolidar la dinàmica que permet complir amb tots els objectius i indicadors de qualitat pel que fa a l’activitat que desenvolupa per compte del CatSalut. En aquest sentit, podem dir que pel que fa a llistes d’espera en termes de procediments quirúrgics, l’HUMT es mantenia a desembre de 2022 per sota de la mitjana catalana.
Mutualitat
Quant a l’activitat asseguradora, Mútua subratlla el creixement de les quotes meritades d’un 2,9%, “destacant el bon comportament del ram de salut amb un creixement del 5,8%.
L’entitat presenta una ràtio de solvència sobre el Capital de Solvència Obligatori i sobre el Capital de Solvència Mínim d’un 621% i d’un 2.483%, respectivament.
Fundació Vallparadís
La corporació assegura que la Fundació Vallparadís “consolida la seva aposta ferma per convertir els centres que gestiona en espais lliures de contencions”. En els tres àmbits on actua: gent gran, persones amb discapacitat intel·lectual i salut mental, “Fundació Vallparadís ja ha obtingut la certificació oficial com a centre sense subjeccions -Norma Libera Care i Norma Libera Dignos- per a dos més dels seus centres, que s’afegeixen als dos certificats aconseguits l’any 2021”. Actualment, la Fundació gestiona un total de 23 centres.
Compromís Verd
En el marc de la seva àrea de Compromís Verd, Mútua ha desplegat tota la recollida selectiva de residus, “gràcies a la instal·lació d’una nova compactadora de plàstics i envasos al carrer del Castell. La segregació de residus s’ha estès a totes les dependències de l’entitat i ha esdevingut un dels grans reptes per als professionals”.
“També s’ha fet efectiva la retirada definitiva de les ampolles de plàstic en els espais comuns per a professionals i s’han instal·lat fonts d’aigua osmotitzada. Aquestes accions, juntament amb la incorporació dels consells de mobilitat sostenible en els missatges de citació als pacients i tota l’activitat de servitització de material tèxtil quirúrgic reutilitzable, van portar a MútuaTerrassa a ser finalista als Premis de la Setmana Europea de la Reducció de Residus, entre més de 15.000 candidatures”, assenyala el grup.