Terrassa

Protesta als horts de Can Bosch de Terrassa

Els usuaris de la zona denuncien la manca d’alternativa d’habitatge

Moment de la concentració d'aquest dilluns / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Són l’altra cara del projecte urbanístic i s’han fet visibles per a molta gent aquest dilluns. Els habitants de barraques i usuaris d’horts s’han manifestat en el mateix sector del qual els volen desallotjar, a Can Bosch. La Paparola (Assemblea Ecologista de Terrassa) i el Sindicat de Llogateres els hi han fet costat.

Can Bosch és el nom triat per batejar una nova zona a desenvolupar al sector Palau Nord, entre la carretera de Rubí i la C-58. Serà un àmbit amb més de 2.000 habitatges i espais verds. Es tracta d’un projecte a llarg termini, però els primers tràmits per erradicar horts de la zona ja han començat. De fet, la decisió de convocar la protesta per a aquest dilluns tenia a veure amb una inspecció municipal.

Unes 150 persones fan ús d’aquestes terres per cultivar-les. Alguns usuaris, fins i tot, hi viuen. Les entitats convocants de la protesta denuncien el pla d’ocupació d’un sòl “de valor ambiental” i critiquen la manca d’alternativa per a les famílies afectades pel desallotjament futur.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

“Allà s’hi cultiva i els horts són un recurs imprescindible per a algunes famílies”, diuen les entitats organitzadores de la concentració. També destaquen que al sector hi ha  parcel·les on alguns veïns “s’han establert i hi viuen de forma permanent”. En total, “són al voltant de 150 persones que fan ús d’aquestes terres”.

L’Ajuntament de Terrassa i la propietat els volen desallotjar “coincidint amb l’anunci del projecte del nou barri de Can Bosch”.

Les raons

Aquesta proposta “suposa l’ocupació del sòl i d’una zona de valor ambiental al sí de la llera de la riera i que té molt potencial agrari i social. S’ha plantejat com un guany en zones verdes, però en realitat es tracta de la urbanització i l’asfaltat de 210.000 metres quadrats; també s’ha defensat la seva conveniència en matèria d’habitatge, però a Terrassa tenim molts sectors mig buits que haurien de ser objecte de plans de millora i d’estratègies per redensificar-los. No és necessari seguir expandint la ciutat”, subratllen La Paparola i el sindicat.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

I afegeixen una raó de seguretat: “A més a més, les construccions es volen fer en una zona on s’exposen al risc d’inundacions. La realitat és que el projecte del barri de Can Bosch respon a l’especulació immobiliària, als interessos econòmics de qui en traurà benefici”.

“No s’ha ofert cap alternativa habitacional per a les famílies que veuran caure la seva casa ni cap compensació per la pèrdua dels cultius”, assenyalen els convocants de la protesta, que consideren “inacceptable” la decisió de l’expulsió “sense haver garantit primer aquests mínims”. L’Ajuntament de Terrassa, diuen, “té la obligació de prioritzar les necessitats bàsiques dels ciutadans”. Les entitats exigeixen la suspensió del desallotjament, “com a mínim fins haver pres aquestes mesures”.

Protesta als horts de Can Bosch de Terrassa
To Top