Les activitats comunitàries de prevenció de la salut estalvien 5.626 euros per individu i any a la sanitat pública, segons un estudi elaborat per l’Associació d’Infermeria Familiar i comunitària de Catalunya (AIFiCC). L’estudi ha analitzat el cost i la qualitat de vida dels pacients abans i després de les intervencions comunitàries dutes a terme per prescripció mèdica del CAP Terrassa Nord. L’informe ha demostrat que la mobilitat, la cura personal, l’activitat diària, el dolor, el risc d’aïllament social i l’ansietat dels pacients s’han vist millorades, així com la seva capacitat funcional. La discapacitat ha passat del 7% a l’1%.
La prevenció comunitària estalvia 5.600 euros per individu i any a la sanitat
Així ho assegura un estudi que ha analitzat el cost i la qualitat de vida dels pacients abans i després de les intervencions comunitàries dutes a terme per prescripció mèdica del CAP Terrassa Nord

Ara a portada
Publicat el 15 de juny de 2023 a les 08:21
Actualitzat el 15 de juny de 2023 a les 10:25
De les 240 persones que participaven a l’estudi, un 19% dels presentava fragilitat. Després de fer les activitats comunitàries, aquesta xifra ha baixat fins al 3%. A més, s’ha passat d’un 30% d’individus amb funcionalitat robusta a un 64%. També s’han vist millores notables en l’energia, el dolor, les relacions emocionals, el somni, l’ansietat o la depressió en malalts crònics i problemes d’ànim.
Les intervencions comunitàries prescrites van ser la teràpia multicomponent per a persones amb dolor crònic i/o síndrome de sensibilitat central, basada en el ball, exercicis de força i estiraments; el taller psicoeducatiu a través de la teràpia cognitiva conductual, que entrena la relaxació i va dirigit a persones amb dolor crònic i/o síndrome de sensibilitat central; i la teràpia d’entrenament físic on es treballa la resistència, la força, la coordinació, l’equilibri i la flexibilitat, i que està dirigida a persones amb fragilitat funcional.
També s’ha realitzat teràpia psicoeducativa a persones amb solitud no desitjada i teràpia psicoeducativa per a persones amb malestar emocional, i ambdues han millorat l’autopercepció i les habilitats socials. Tots aquests tallers s’emmarquen dins el Programa d’Activitat Física (PAF), que té com a objectiu prescriure exercici físic personalitzat per reduir el risc cardiovascular. El programa fa la prescripció de les diferents activitats comunitàries disponibles al territori, és a dir, a Terrassa.
Els costos de les malalties cròniques o de llarga evolució representen més del 75% de les despeses a l’atenció sanitària, i són la principal causa de morbiditat, discapacitat i dolor. A Espanya, el 49,3% d’homes i el 59,1% de dones de més de 15 anys tenen alguna malaltia crònica o de llarga evolució, i el percentatge s’incrementa amb l’edat fent que les dones superin els homes en totes les franges d’edat.
L’estudi ha estat liderat per la infermera del CAP Terrassa Nord Sandra Bravo.