Terrassa

“Carretera a Gusen”, la colpidora història del deportat Félix Izquierdo

Dilluns s’estrena al cinema Catalunya el documental, que protagonitzen el net Alex Cirera i la seva ruta en bici fins al camp de Mauthausen

El cinema Catalunya acollirà dilluns l’estrena del documental “Carretera a Gusen, dirigit per Eloi Calvo, un film que recupera la impressionant història de Félix Izquierdo, un sergent anarquista que va deixar Terrassa el febrer de 1939 fugint de la guerra i va morir al camp de Mauthausen. El protagonista del film és el seu nét, Àlex Cirera Izquierdo, i la ruta de 2.000 quilòmetres en bicicleta que va fer des de la ciutat fins al camp de concentració en honor al seu avi.

Presentació del documental a la Casa de l’Esport. D’esquerra a dreta Juan Manuel Calvo, president d’Amical Mauthausen; Montse Font, regidora de Memòria Democràtica; Àlex Cirera, nét del deportat Felix Izquierdo, i el director del documental, Eloi Calvo / Nebridi Aróztegui

Juan Manuel Calvo, president d’Amical Mauthausen, l’entitat productora del documental, ha presentat aquest matí el projecte a la Casa de l’Esport. Ho ha fet acompanyat de la regidora de Memòria Democràtica, Montse Font, del protagonista del film, Àlex Cirera, i d’Eloi Calvo. “Hi ha una tercera generació, els néts dels deportats, que estan recuperant la memòria històrica dels seus avis. La recerca de l’Àlex i la història del Felix s’emmarquen en aquest context”, ha explicat Calvo, que com a historiador ha jugat un paper clau en la recerca de la ruta que el milicià republicà va fer per Europa i en la localització de les cartes que enviava a la seva dona, tot un retrat de les colpidores vivències a l’exili.

Eloi Calvo, director del documental: “Aquest projecte va més enllà d’un documental històric, és un repte físic i mental que pot enganxar a l’espectador”

Àlex Cirera ha explicat que durant unes vacances en família el 2018 a Alemanya va localitzar el nom del seu avi a la llista de deportats de Mauthausen. “Després d’escoltar les tortures a què van ser sotmesos els deportats, veure el nom del meu avi entre les víctimes va ser terrible. De tornada, vaig decidir homenatjar-lo fent la ruta en bicicleta des de Terrassa, seguint l’itinerari de les cartes enviades a la meva àvia”.

El resultat és el documental “Carretera a Gusen“, un viatge emocional, però també “un repte esportiu -explica el director Eloi Calvo-. Aquest projecte va més enllà d’un documental històric, és un repte físic i mental que pot enganxar a l’espectador”.

El director del documental “Carretera a Gusen” Eloi Calvo, parlant amb el protagonista de la ruta en bicicleta, Àlex Cirera / Nebridi Aróztegui

A la presentació, Àlex Izquierdo ha explicat com de dura va ser l’experiència de divuit dies sobre la bicicleta, des de les 9 hores a les 17 hores, en etapes d’entre 90 i 120 quilòmetres per jornada. “Va ser molt dur, però tenia clar que volia arribar – ha explicat-. Vaig deixar clar a l’equip que la meva prioritat era acabar la ruta a Mauthausen, que jo no feia això per ‘postureo‘”.

La ruta va ser tota una experiència vital, diu l’Àlex, un trajecte amb aturades als llocs on el seu avi Fèlix va viure l’exili, entre ells la línia Maginot. Van ser 2.000 quilòmetres “gaudint molt i també patint molt. Tirant de cap quan el cos no podia més”. Acompanyat sempre per l’equip de rodatge, amb el que connectava “per whatsapp. Quedaven a punts concrets per agafar imatges, però jo no podia parar, de manera que moltes vegades si passava un cotxe per davant la toma no es podia fer”.

Pagès i activista de la CNT

“Carretera a Gusen” descriu aquesta “road movie”, que funciona com a fil conductor de la història de l’avi Fèlix Izquierdo, que va arribar a Terrassa amb dinou anys procedent del municipi de Jorcas (Terol). A la ciutat, treballava de pagès i era activista de la CNT quan va esclatar la Guerra Civil.

El Fèlix es va casar l’estiu de 1938 amb la Rosa, l’àvia de l’Àlex, quan lluitava al front de la Noguera Pallaresa, al batalló 133 de la Brigada Mòbil d’Infanteria. La jove estava embarassada i quan va donar a llum, el Fèlix ja era a França, cap a l’exili. Un feix de cartes trobades al jutjat, després d’una intensa recerca de l’Àlex, amb el suport de Juan Manuel Calvo, han permès conèixer la colpidora història d’amor i exili de la parella terrassenca.

El cartell del documental “Carretera a Gusen”, que s’estrena dilluns al Cinema Catalunya

Dilluns a les 19 hores, l’estrena del documental tindrà caràcter de “premier” cinematogràfica. El film es projectarà al Cinema Catalunya i després iniciarà ruta de la mà d’Amical Mauthausen per la seva xarxa de cicles de cinema “Mai més i pels instituts, en la seva tasca per difondre “la història i d’ajudar als nens i joves a prendre consciència perquè no torni a passar”. La voluntat és també portar el documental “a festivals de cinema històric, esportiu i de documentals. Aquest és un projecte que encaixa perfectament en totes aquestes disciplines”, explica Eloi Calvo.

En resposta a Feijó

El documental s’estrena enmig de la polèmica per la Llei de Memòria Democràtica i les declaracions del líder del PP, Alberto Núñez Feijó, que ha anunciat la seva voluntat de derogar-la si arriba al poder. “Aquest documental és importantíssim -ha dit la regidora de Memòria Democràtica, Montse Font- ara que està en auge la dreta extrema i l’extrema dreta, i que volen posar en risc la tasca de la memòria històrica per recuperar la justícia i reparar el dany a les víctimes del feixisme”.

Juan Manuel Calvo, president d’Amical Mauthausen: ” Fa uns anys era impensable la presència de l’extrema dreta amb discurs d’odi. Ens preocupa moltíssim que estigui a les institucions. Amical no deixarà de col·laborar, ara des de la prevenció i també des de la denúncia, perquè ens hi juguem molt”

“L’objectiu d’aquest documental és la prevenció -ha afegit el president d’Amical Mauthausen, Juan Manuel Calvo-. Fa uns anys era impensable la presència de l’extrema dreta amb discurs d’odi. Ens preocupa moltíssim que estigui a les institucions, també a l’Ajuntament de Terrassa, i que parli sense problemes de derogar lleis. Amical no deixarà de col·laborar, ara des de la prevenció i també des de la denúncia, perquè ens hi juguem molt”.

Les cartes d’amor de Félix Izquierdo

To Top