Terrassa

Un ministre per la simbiosi entre Terrassa i la UPC

Joan Subirats ha donat suport a la candidata de Terrassa En Comú Podem

El ministre Subirats, aquest dijous amb Agnès Petit a la UPC / ALBERTO TALLÓN

Costa molt fer més permeables les parets acadèmiques que separen la universitat de la ciutat. Aquest és l’eix central de la tesi, en termes també acadèmics, de Terrassa En Comú Podem en matèria de relació entre el potent Campus egarenc de la UPC (el segon de Catalunya) i la ciutat on es troba (la tercera en població de Catalunya). I per parlar d’això ha estat aquest dijous a la UPC, precisament, Joan Subirats, ministre d’Innovació, Ciència i Universitats, en suport a Agnès Petit, candidata de la formació a l’alcaldia.

Subirats i Petit han participat en un debat amb Júlia Miralles, delegada de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, moderat pel terrassenc Arnau Monterde, director de Serveis d’Innovació Democràtica del consistori barceloní.

Abans, el ministre ha recordat la seva experiència com a tinent d’alcalde a Barcelona, que li va reportar un millor enteniment sobre les relacions entre les ciutats i les seves seus universitàries. “La tradició apunta a preocupacions com les relacionades amb els aparcaments o les línies d’autobusos”, però no a una projecció de l’àmbit del coneixement més enllà de l’educatiu estricte. “Existeix la sensació que els municipis no s’hi dediquen per la manca de competències, però on no arriben les competències poden arribar les incumbències”. Com articular-ho? “Per exemple, amb projectes de recerca de les universitats sobre temes urbans”, segons Subirats.

Implicació ciutadana

També, amb la “ciència ciutadana”, la implicació dels ciutadans en iniciatives científiques, com contempla la nova Llei d’Universitats. Exemples n’hi ha un grapat: es va fer amb la recollida de dades sobre el mosquit tigre. Aquesta implicació “motiva que els ciutadans entenguin millor alguns problemes”, ha afegit el ministre. Terrassa, ha subratllat, “no pot prescindir de tenir una universitat tan potent com la UPC sense incorporar-la a processos formatius com els que ens recomana la Unió Europea per a les persones grans”.

Agnès Petit ha recalcat que “la simbiosi entre ciutat i universitat, quan n’hi ha, transcendeix poc” i el Campus de la UPC “no acaba de trobar-se a gust aquí”. La relació ha de ser més fructífera “en totes dues direccions”. Terrassa, com a tercera població de Catalunya, “ha d’enfortir aquesta relació”. A la ciutat “queda molt a fer”, ha afirmat Monterde.

To Top