
Càmeres i GPS per vigilar àligues a l'entorn natural de Terrassa
Al Parc Natural s'ha posat en marxa un programa internacional de conservació

- Càmeres i GPS per vigilar àligues a l'entorn natural de Terrassa
Ara a portada

- Javier Llamas
- Redactor al Diari de Terrassa
Publicat el 16 de febrer de 2023 a les 14:16
Actualitzat el 16 de febrer de 2023 a les 19:01
És una eina "per tenir certesa científica" de quin és "el límit permissible de molèsties que causa l'activitat humana en les nidificacions". Així ha resumit Àngel Miño, director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, la presentació, aquest dijous a Terrassa, del projecte pilot Tech4Nature per a la conservació de l'àliga cuabarrada, o àliga perdiguera, a Sant Llorenç. Tres càmeres vigilen com perjudica la presència d'excursionistes a la vida de la parella d'aquesta espècie que viu en la zona. I uns receptors de GPS abasten el territori que les càmeres no poden cobrir.
El programa, d'abast internacional, es va posar en marxa el desembre passat i és el resultat d'una aliança global entre la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i l'empresa Huawei "per impulsar la conservació de la naturalesa a través de la innovació tecnològica".
L'aliança va sospesar quatre possibles escenaris d'actuació a Espanya: els parcs de Sant Llorenç, Guadarrama, Sierra Nevada i Ordesa. I es va decantar per Sant Llorenç "per la condició de maduresa de l'espècie seleccionada i perquè l'aplicació seria aquí més ràpida i efectiva", ha dit Lucía Prieto, assistent del programa d'ecosistemes del Centre de Cooperació de la Mediterrània de la UICN.
La presentació s'ha dut a terme al MNACTEC i ha comptat amb l'assistència de Therese Jamaa, vicepresidenta d'Huawei a Espanya, que ha qualificat el projecte d'"importantíssim" i ha destacat l'ús de la tecnologia "com a actor clau per reduir l'impacte de l'activitat humana en la naturalesa".
