Xavier Flores, director d’infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), confirma que les obres del tram Viladecavalls-Olesa de la B-40 (originalment batejat com a Quart Cinturó) avancen bon ritme i l’autovia podrà entrar en servei “abans de finalitzar 2023. L’obra civil està enllestida i fonamentalment queden pendent les instal·lacions dels túnels, treballs d’asfaltatge i la col·locació d’alguns murs de contenció. Si no ens cau una muntanya -deia ahir en clau broma, fent al·lusió a l’esllavissada del 2019-, els vehicles podran circular abans de finals d’any”.
Flores va anunciar el calendari el juliol del 2022, als premis Cambra, i ho confirma ara, a la recta final dels treballs. “Aquesta és una inauguració que ja toca –apunta–. Molt merescuda per tots i un descans”, després d’anys d’entrebancs.
L’estrena de la infraestructura acabarà amb unes obres de només 6,2 quilòmetres que sumen més d’una dècada d’execució. Els treballs es van aturar per la crisi del 2009, i han sumat retards per problemes de finançament, esllavissades i, més recentment, per un modificat amb treballs extraordinaris per valor de 46 milions, una quarta part del pressupost de l’obra.
Ara tot apunta que, definitivament, l’any vinent els terrassencs podran fer el trajecte Terrassa-Martorell en 10 minuts per la nova autovia. L’obertura del tram intermedi de la B-40 –els trams Abrera-Olesa i Viladecavalls-Terrassa es van inaugurar l’any 2010– millorarà les connexions viàries entre del Vallès Occidental i el Baix Llobregat.
Amb l’entrada en servei de tot el recorregut s’espera l’arribada d’una mitjana diària d’entre 25.000 i 30.000 vehicles a l’eix que conformen l’autovia B-40 i les autopistes C-16 i C-58, que se sumaran als 61.000 que ja circulen habitualment. Per evitar l’efecte tap a la zona del Roc Blanc, la Generalitat farà l’ampliació d’aquest tram de la C-16, que passarà de dos a tres carrils per sentit de la circulació.
La ronda Nord
L’anunci de l’entrada en servei del tram Viladecavalls-Olesa de la B-40 va coincidir ahir amb la signatura de l’acord de pressupostos de la Generalitat entre el president Pere Aragonès i el líder dels socialistes Salvador Illa. Els comptes catalans han tirat endavant després de superar el darrer escull de la negociació i que, en un gir de guió inesperat, ERC acceptés l’execució de la ronda Nord entre Terrassa i Sabadell.
Ahir, la patronal Cecot celebrava la notícia. “Valorem positivament que els polítics hagin fet de polítics i hagin arribat a una entesa per poder aprovar pressupostos per al 2023 -reaccionava ahir el president de la patronal vallesana, Xavier Panés-. La inestabilitat es contraresta amb certeses i assolir acords com el signat avui (per ahir) és un factor d’estabilitat que ajuda al teixit empresarial i econòmic a poder establir plans estratègics i també en els processos de presa de decisions”.
L’organització, però, rep amb “certa prudència algunes informacions” i diu que estaran amatents al compliment dels compromisos, amb especial èmfasi en els relacionats amb infraestructures com la ronda Nord, les inversions a Rodalies Renfe i les mesures de suport a la reindustrialització del Pacte Nacional per a la Indústria.
Els ecologistes: “Confonen el territori”
La Campanya Contra el Quart Cinturó ha anunciat una manifestació el dia 26 de febrer contra la construcció de la ronda Nord entre Terrassa i Sabadell. Consideren l’acord de pressupostos “un xantatge ambiental”, un “acord contra el territori, el medi i les persones”. Els ecologistes denuncien que “la ronda Nord de Terrassa i Sabadell és part del Quart Cinturó” i acusen els partits de “confondre de manera interessada noms com B-40, ronda Vallès, ronda Nord… quan en realitat el que volen impulsar el Quart Cinturó, volent evitar el nom per impopular”. I avisen, tal com s’han oposat durant 30 anys a aquesta infraestructura, “continuarem lluitant contra aquest projecte per la via cívica, política, administrativa i jurídica”.