Terrassa

Prop de 80 entitats van a la protesta per la sanitat pública

Dissabte al matí, Terrassa acull una gran manifestació per reivindicar un servei públic de salut i de qualitat

Protesta ahir de la plantilla d’Urgències de Mútua Terrassa, que denuncia una situació “límit” al servei / laura Hernández

Sortirà a les 11 hores de l’Estació del Nord, baixarà fins a Mútua Terrassa i culminarà al Raval, on es llegirà un manifest. La manifestació en defensa d’una sanitat pública i de qualitat a la ciutat comptava divendres a darrera hora amb prop de 80 entitats adherides.

La protesta, organitzada per la comissió d’entitats per la sanitat pública, porta al carrer una llarga llisa d’assignatures pendents a la ciutat: manca d’un Centre d’Atenció Sanitària d’Urgències (CUAP); les llistes d’espera en visites a especialistes i proves diagnòstiques tripliquen en alguns casos la mitjana catalana, i la saturació de les urgències s’estén més enllà dels pics epidemiològics.

Davant la situació “d’emergència” de la sanitat pública a la ciutat, els convocants demanen visita amb el metge de capçalera en 48 hores, com fixa CatSalut, pediatres i odontòlegs a tots els CAPs i que es destini un 25% del pressupost de sanitat a l’atenció primària.

Ahir, la protesta es va avançar un dia al servei d’Urgències de Mútua. Els treballadors van protestar davant l’hospital per la saturació que pateix el servei, especialment en l’actual pic de grip i covid. Els professionals en van concentrar per denunciar que “hem arribat al límit, patim una pressió assistencial que posa en risc la seguretat clínica del pacient i dels professionals”, explicava Victòria Ortega, portaveu del col·lectiu professional.

El servei, diuen, atén una mitjana diària de 500 pacients i disposa “només de 46 boxes”, espais que són compartits per cirurgia, traumatologia, nivell 1 i nivell 2. “Aquest dilluns hem arribat a pics de 198 pacients simultàniament al servei, una situació gairebé inèdita”. La manca d’infraestructura comporta “llits als passadissos” i “una pressió assistencial insostenible. Tampoc som els professionals suficients, manquen metges i infermeres”.

La plantilla d’Urgències –integrada per prop d’un centenar de professionals– ha fet arribar les seves reivindicacions a recursos humans de Mútua, a les direccions de medicina i infermeria i “ens han escoltat. Fa tres dies que prenen mesures per desencallar la situació”, apunta Ortega. També han demanat entrevista amb el CATSalut. Proposen un model d’urgències en xarxa que funcioni com a vasos comunicats en casos de pics assistencials.

Prop de 80 entitats van a la protesta per la sanitat pública
To Top