Els preus desbocats de l’electricitat i els ajuts estatals a les renovables estan funcionant com un ressort a la ciutat, on l’entrada d’expedients d’obra per a la instal·lació de plaques solars creix cada mes de forma exponencial i amb elles, les sol·licituds de bonificacions previstes en l’Impost de Béns Immobles (IBI), en l’Impost de Construccions i Obres (ICIO) i en l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE).
Ahir, en comissió informativa, els serveis tributaris van informar que des de principi d’any ja s’han atorgat entre 80 i 90 bonificacions. En aquest moment hi ha 230 sol·licituds per resoldre i el servei calcula que a finals d’any els expedients d’obra acompanyats d’una petició de bonificació, que són la pràctica totalitat, fregaran els 370.
Ara a les oficines municipals arriben cada mes una mitjana d’entre 80 i 90 nous expedients presentats per particulars, comunitats de veïns o empresaris disposats a instal·lar plaques fotovoltaiques. Són vora tres instal·lacions noves cada dia. “No paren d’entrar, és un continu -comenten des dels serveis tributaris-. Al ritme que portem, aviat arribarem a les 600 sol·licituds anuals”.
El “boom” de la fotovoltaica és una molt bona notícia. La ciutadania i les empreses estan fent una aposta clara per la transició energètica i tot apunta al fet que la implantació de tecnologia fotovoltaica continuarà creixent de manera exponencial.
Aquesta dinàmica situa Terrassa entre els quatre municipis catalans amb més instal·lacions a les seves teulades, per darrere de Sant Cugat, Barcelona i Corbera de Llobregat, segons les dades del darrer informe “Autoconsum Fotovoltaic de Catalunya”, de l’Institut Català d’Energia.
Les bonificacions
L’increment espectacular dels expedients comença a impactar en el pressupost municipal en forma de subvencions atorgades. En aquest moment, l’Ajuntament de Terrassa bonifica l’IBI i l’ICIO i l’IAE. La bonificació municipal acompanya les atorgades per altres administracions com l’estatal i, si aquestes no arriben al topall, l’Ajuntament de Terrassa les complementa.
Aplicant aquest criteri, l’exercici 2021 es van atorgar bonificacions per un import de 78.000 euros i el 2022, dels 125.000 euros previstos ja s’han atorgat 26.000 per la instal·lació d’equips en habitatges i 28.000 a les indústries.
L’Ajuntament té previst bonificar 17.000 euros més l’exercici 2023, només amb les instal·lacions que s’arrosseguen del 2022.
En tots els casos són bonificacions acumulables. És a dir, a excepció de l’import de construccions, que només es bonifica a l’inici de l’expedient, l’IBI i l’IAE mantenen la bonificació en anys successius.
A les oficines municipals hi ha en aquest moment “un tap” de peticions i els serveis econòmics preparen ajustos en els criteris de bonificació que es concretaran aviat. L’objectiu, van avançar, és simplificar els processos i que la tramitació sigui més automàtica.
De moment ha transcendit que s’establirà “un quadre de costos bonificables, amb un increment de la bonificació en els trams més baixos i establint un topall dels costos bonificables”, van apuntar ahir en comissió. El criteri s’aplicarà “a particulars, a la indústria i al comerç”.